Theresa May: A bevándorlás korlátozása az első lépés

Theresa May meghatározta a Brexit-tárgyalások első intézkedéseit: véget akar vetni az emberek szabad áramlásának az Unióból Nagy-Britanniába és utalt arra, hogy ezért hajlandó elhagyni az EU egységes piacát.

A May vidéki rezidenciáján tartott kabinetülésen a miniszterek megegyeztek, hogy Nagy-Britanniának saját, személyre szabott feltételekkel kell tárgyalnia az EU-val ahelyett, hogy Norvégiát vagy Kanadát másolnák. Továbbá kijelentették, hogy nincs szükség parlamenti szavazásra a két éves kilépési tárgyalások megkezdése előtt. Míg a kilépés ellenlábasai arra figyelmeztetnek, hogy parlamenti képviselők jóváhagyására van szükség a kilépést szabályozó lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásához és bíróságra is vitték a kérdést, addig a kabinet már hivatalosan is elutasította ezt az ötletet. A kormány álláspontja nem változott a szavazás óta, a törvényhozóknak már júliusban meg lett mondva, hogy a kormányzat előjoga „meghúzni a ravaszt”.

„A döntő nézet az, hogy egy olyan megoldást találjunk, ami egyedi az Egyesült Királyság számára. Egyrészt szabályozásokat kell bevezetni a Nagy-Britanniába érkező emberek számát tekintve, ám ugyanakkor kedvező feltételeket kell biztosítanunk azoknak, akik kereskedni kívánnak velünk.” Ezen kijelentések alátámasztják, hogy May kulcsfontosságú intézkedései véget fognak vetni az EU polgárok letelepedésének Nagy-Britanniában – még ha ez az EU egységes piacából való kilépést jelenti is. Francois Hollande francia elnök már rengetegszer hangoztatta, hogy az egységes piaci tagsághoz hozzátartozik az EU polgárok szabad mozgáshoz való joga a szigetországban.

May az ismerős mondattal nyitotta beszédét: „A Brexit Brexitet jelent. Nincs második népszavazás; nincsenek kísérletek arra, hogy Nagy-Britannia valahogy az EU tagja maradjon; nincs visszakúszás a hátsó ajtón. Véghez fogjuk vinni, amit elkezdtünk.” Hogy ez miként is fog pontosan megvalósulni, már egy nehezebb kérdés. A miniszterelnöknek úgy kell végigvinnie a Brexitet, hogy közben minimalizálja a gazdasági károkat, megvédi a legfontosabb iparágakat és eközben új kereskedelmi tárgyalásokat folytat az Unióval és távolabbi országokkal – például az Egyesült Államokkal, Indiával vagy Kínával.

A miniszterelnök világossá tette azt is, hogy nem csak és kizárólag a Brexittel kíván foglalkozni az elkövetkező két évben, hanem különféle szociális reformokat is be kíván vezetni. „Egy olyan kormány, egy olyan ország akarunk lenni, aki mindenkiért van és ezért lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy működőképes, mindenkiért dolgozó társadalmat építsünk ki. A kormány tenni fog azért, hogy növelje a termelékenységet és keményen fellép majd azon cégek ellen, akik felelőtlenül üzletelnek.” – tette hozzá May.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek