WEB 2.0 és a videós tartalomgyártás – 3. rész

A Twitter az Amplify programján keresztül osztja meg bevételeit a tartalomgyártókkal, a Facebook pedig különböző formátumokkal kísérletezik. Mindegyik közösségi hálózat próbálja kordában tartani a platformjaikon megjelenő hirdetéseket és szponzorált tartalmakat, céljuk az, hogy a rendszereiken keresztül fussanak a reklámok.

A tartalomgyártók viszont nem várják meg, hogy a közösségi médiák kitalálják a bevételek megosztásának konstrukcióit, ők már tető alá hozták saját megállapodásaikat a hirdető márkákkal szponzorált tartalomra a közösségi hálózatok nélkül. „A hirdetők több, mint 255 millió dollárt költenek befolyásoló marketingre havonta csak az Instagramon és ez az összeg nem tartalmazza az összes együttműködést” – jegyzi meg a Captiv8 vezetője.

Cikkünk első része itt, második része pedig itt olvasható.

Jason Horton egy YouTube komikus, 130.000 követővel. Videói között megtaláljuk az „Awkward with Women” (Kínos pillanatok nőkkel) sorozatot, melyben a társkeresős életet fedezi fel. A sorozat részei hirdetéseket is tartalmaznak, amelyekért a Ford, a Nintendo és a Foot Locker fizetett.

A komikus azt állítja, hogy mindig feltünteti, ha a videói hirdetések. A tartalomgyártók gyakran hash-tagekkel (címkékkel) jelzik ha egy anyag szponzorált vagy esetleg hirdetés (#sponsored, #ad), amivel eleget tesznek az FTC szabályoknak (Federal Trade Comisson – Szövetségi Kereskedelmi Bizottság). A trendet jól mutatja, hogy idén júliusban már több, mint 300 ezer szponzorált poszt volt az Instagramon, amelyek tartalmazták ezeket a szavakat, az egy évvel korábbi 120 ezerhez képest.

Korábban az Instagram megnehezítette a tartalomgyártók számára a szponzorált bejegyzések használatát, mivel blokkolta az alkalmazáson kívüli linkeket, ma azonban már engedélyezi a márkák címkézését a posztokban. A videók hosszúsága elérheti a 60 mp-et a korábbi 15 mp helyett, ami sokkal megfelelőbb például a zenei és sminkoktatós videóknak. Végeredményben jobb, ha a legnépszerűbb tartalomgyártókat hagyják pénzt keresni a közösségi oldalakon, minthogy blokkolják őket és ezzel elidegenítik a néha több millió követőjüket is.

Kevin Systrom Instagram vezérigazgató szerint, azok a reklámok, amelyeket nem a rendszeren keresztül vásároltak, elronthatják a felhasználói élményt. A cég, a felhasználók tiltakozását figyelmen kívül hagyva júniusban áttért az algoritmusos feedre a korábbi fordított időrendi sorrend helyett. A feed most hasonló a Facebookéhoz és a statisztikák azt mutatják, hogy bejött nekik a váltás, sokkal több a kedvelés és a hozzászólás az új algoritmussal.

Systrom jelezte a márkáknak és a tartalomgyártóknak is, hogy amennyiben kivonják magukat az Instagram ellenőrzése alól, úgy nem férhetnek hozzá a szofisztikált kampány elemzésekhez, amelyek olyan adatokat tartalmaznak, mint a demográfia vagy a kampány közönsége, elérése a kampányidőszak alatt.

Így viszont az a kérdés, hogy a márkák hajlandóak lesznek-e kétszer fizetni a hirdetéseikért?

Forrás: Bloomberg/Telegraph/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »