Hiába szavaztak újra a spanyolok, nincs kormányuk

A második szavazáson sem választotta újra miniszterelnökké Mariano Rajoyt a spanyol parlament péntek esti ülésén Madridban.

A júniusi választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) jelöltje a voksoláson 170 igen szavazatot kapott, saját pártja 137 képviselőjén kívül támogatta a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselője is – éppen úgy, ahogy szerdán az első szavazáson.

Mariano Rajoynak miniszterelnökké választásához a második szavazáson a résztvevők egyszerű többségének támogatását kellett volna megkapnia, így a győzelemhez a szocialista vagy más ellenzéki párt tartózkodására is szükség lett volna.

A szavazás előtt Mariano Rajoy még egy utolsó felhívást intézett a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) felé, kérve segítségüket ahhoz, hogy kormányt alakíthasson, mert szerinte ez az egy életképes lehetőség létezik, vagy marad a választások újabb megismétlése. Hangsúlyozta, hogy az országot érintő nagy döntésekben a két párt, a PP és a PSOE, mindig szövetséges volt.

A politikus szavai szerint ára van annak, ha az országnak nincs kormánya, a számla pedig magas lesz, amit minden spanyolnak meg kell fizetnie. Pedro Sánchez, a PSOE főtitkára felszólalásában megismételte pártja elutasítását, és arról beszélt, hogy Mariano Rajoy a spanyol történelem legrosszabb miniszterelnöke volt, aki visszaélt a spanyolok bizalmával.

Pablo Iglesias, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) főtitkára, nem szavazataikat indokolva kifejtette: Mariano Rajoy nem érti, hogy mi történt az országban az elmúlt három évben. „Előbb-utóbb mi fogunk kormányozni” – jegyezte meg, sürgetve a szocialistákat: válasszanak a PP és az Unidos Podemos között, hogy ki mellé állnak.

Albert Rivera, a szavazásban Mariano Rajoyt támogató Ciudadanos elnöke szerint egy újabb, egy éven belül már a harmadik parlamenti választás a legkevésbé sem lenne demokratikus, mert azt üzenné a választóknak, hogy leadott szavazataiknak nincs értéke. A politikus bocsánatot kért a spanyoloktól a kialakult helyzet miatt. „Azért választottak minket, hogy megoldást keressünk, és mi nem tudtunk megállapodni”- mondta.

  • Megint új választás van kilátásban
A törvényi előírásoknak megfelelően október végéig meg kell választani az új miniszterelnököt, és meg kell alakulnia az új kormánynak, ellenkező esetben az uralkodónak fel kell oszlatnia a törvényhozást és új választásokat kell kiírnia. Így történt tavasszal is, miután Pedro Sánchez miniszterelnökségét utasította el a parlament két szavazáson.

A politikai szakértők és a spanyol sajtóban megjelent elemzések szerint is az ügyvezető miniszterelnök újraválasztásának kudarca borítékolható volt, mivel szeptember 25-én Baszkföldön és Galíciában helyhatósági választásokat tartanak, a pártok pedig nem akartak változtatni korábbi, hónapok óta hangoztatott álláspontjukon a jobb választási szereplés reményében.

A helyzet azonban változhat a helyi választások után, a konzervatívok arra számítanak, hogy a szocialisták akkor tartózkodásukkal végül segíteni fogják a kormány megalakulását. Spanyolországot továbbra is ügyvezető kormány irányítja, immár több mint nyolc hónapja.

Kapcsolódó cikkeink: 

Fél éven belül másodszor alakult parlament Spanyolországban

Rajoy újra nekifuthat a kormányalakításnak

Forrás: MTI

Friss hírek