Trump példát mutat hogyan kell olcsó kampányt futtatni

A republikánus elnökjelölt Donald Trump szokatlanul olcsó kampányt futtatott eddig, részben azért mert legalább 10 tanácsadónak, illetve dolgozónak nem fizetett semmilyen juttatást a szövetségi kampányfinanszírozási felülvizsgálat szerint.

A lista tartalmazza Paul Manafort nemrég lemondott kampányfőnököt, Tim Clarkot, a kaliforniai kampány igazgatóját, Michael Caputo kommunikációs igazgatót és néhány további segítőt, akik júniusban elhagyták a kampánycsapatot és a Trump Super PAC-nél kezdtek el dolgozni.

Az ingatlanmágnás és szövetségesei tartják számon a kampány költségeit, a takarékosságuk elmondásuk szerint vezetői képességeiket bizonyítja. Trump kampányköltsége eddig 89,5 millió dollár volt, ami a harmada annak, amit Hillary Clinton eddig elköltött.

Az viszont, hogy nem kompenzálják a kulcsembereket egy választási kampány során, eltér a kampányfinanszírozási normáktól. Egy-egy ilyen pozíció betöltéséért más kampányokban hatszámjegyű éves fizetés járna, természetesen dollárban számolva.

„Példátlan, hogy egy elnökválasztási kampány során ilyen mértékben az önkéntesi munkára támaszkodjanak a vezetői pozíciókban.” – mondta Paul Ryan választási ügyvéd.

Michael Caputo volt kommunikációs igazgató a felmondása után egy rádiós interjúban elmondta, hogy nem szándékozott önkénteskedni, egyszerűen csak nem fizették ki. Caputo csütörtökön a Reutersnek is megerősítette, hogy még mindig nem fizették ki számláit.

Két másik magas beosztású kampánytanácsadó, Ken McKay  – aki Chris Christie korábbi kampánymenedzsere volt – és Laurance Gay viszont a júniusi távozásuk után a Trump háttérrel rendelkező Super PAC-nél kezdtek el dolgozni és innen mindketten 60 ezer dollárt kaptak.

A szövetségi törvény viszont kimondja, hogy a kampánynak dolgozó emberek, akik stratégiai tudással rendelkeznek a kampányt illetően, minimum 120 napig nem dolgozhatnak a Super PAC-nek. McKay és Gay egy szóvivőn keresztül jelezték, hogy önkéntesekként dolgoztak Trumpnak és nem rendelkeznek stratégiai tudással, így a szabály rájuk nem érvényes.

  • Mi is az a Super PAC?
A Super PAC egy politikai cselekvési bizottság, amely végtelen mennyiségű pénzt gyűjthet vállalatoktól, szakszervezetektől és magánszemélyektől, amit az eredmények befolyásolására költhet el állami és szövetségi választásokon.

Egy másik példa az ingyenes munkára Rick Gates, Manafort korábbi helyettese. Két korábbi magas beosztású munkatárs szerint Gates két hónapig dolgozott Trump kampányának vezetőjeként és egyáltalán nem kapott érte fizetést.

Ezzel szemben Hillary Clinton elnökjelölt kampánymenedzsere, Robby Mook júliusban 10.000 dollárt keresett, ami ugyanannyi, mint Barack Obama kampánymenedzserének, Jim Messinának a fizetése volt 2012-ben. Ugyanebben az évben Mitt Romney kampánymenedzsere Matt Rhoades kéthavonta 7 ezer dollárt vitt haza.

Manafort augusztusi lemondása után Trump vezető tanácsadóját Kellyanne Conwayt tette meg új kampánymenedzsernek. Ő hivatalosan július 1-én csatlakozott Trump csapatához és az eddigi kampányfinanszírozási jelentések szerint, mely július 31-ig bezárólag tartalmaza az adatokat – még ő sem kapott fizetést.

Forrás: Reuters

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »