WEB 2.0 és a videós tartalomgyártás – 2. rész

Néhány évvel ezelőtt őrültségnek hangzott, hogy a közösségi média vállalatok fizessenek valakinek azért, mert népszerű az oldalaikon: az alapötlet az volt, hogy mindenki ingyenesen használhatja a felületeket, cserébe megadják az adataikat, amit a későbbiekben reklám targetálásra tudnak felhasználni. Előzmények itt.

A Twitter nemrég elindított egy Amplify nevű programot, amelyen keresztül osztja majd a bevételt. Mike Park, a Twitter tartalmi együttműködés részlegének vezetője szerint olyan szakembereket alkalmaztak a YouTube-tól akiknek már vannak kapcsolataik videós tartalomgyártókkal. A csapata és a Vine emberei (a Twitter rövid videós applikációja) folyamatosan értekeznek a legkedveltebb videógyártóikkal, hogy megértsék, hogyan szeretnék ezek felépíteni a saját márkájukat.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Akárcsak a Youtube, a Twitter is elkezdte alkalmazni a videók előtti hirdetéseket (pre-roll). Az oldal 30%-os részesedést kér a bevételből erre a megjelenés típusra, a többi a tartalom gyártójánál marad. A hírek szerint ugyanennyit kér a Buzzfeed vagy a National Geographic médiavállalatoktól is.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

A Twitterrel ellentétben a Facebook pre-roll ellenes, mivel a videók automatikusan elindulnak, ha valaki a feedeket nézegeti. Egy hirdetés, amely késlelteti a videó indulását túl kockázatos, mert eltekerhetnek róla a felhasználók. „Olyan modellt szeretnénk találni, amely a legmegfelelőbb a platformunknak” mondta Fidji Simo, a Facebook videós részlegének vezetője. Akárcsak Park, ő is agresszíven udvarol a videógyártóknak. Nemrég a kaliforniai Anaheimben tartott Vidcon online videokonferencián próbált „sztárokat” meggyőzni, hogy a videós tartalmaikat a Facebookra töltsék fel.

A Vidcon az a hely, ahol Instagram királynők és Snapchat mesterek találkoznak tehetségkutatókkal, közösségi média vezetőkkel és reklámügynökségekkel.

facebook ad 2

Per pillanat a Facebook olyan sztárokat támogat, mint Kevin Hart, akinek 600 ezer dolláros szerződése van a közösségi média vállalattal a Wall Street Journal szerint. Simo viszont olyan hosszú távú megoldásokat keres, amelyben egy szélesebb alkotói kör tud bevételt szerezni a közösségi oldalon megjelent videókkal. „A videók közepén megjelenő hirdetés lehetne egy megoldás. Kísérletezni fogunk egy rakás formátummal az elkövetkezendő hónapokban. Valószínűleg nem egy méret lesz mindenkinél” – nyilatkozta.

facebook ad

A cikk első része itt elérhető.

Forrás: Bloomberg/Telegraph/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »