Fél éven belül másodszor alakult parlament Spanyolországban

Megalakult kedden Spanyolország új, sorrendben tizenkettedik demokratikusan választott parlamentje, amelynek tagjai a június végén tartott választásokon szereztek mandátumot. Az alsó és a felső ház elnöki posztját is a konzervatív Néppárt (PP) politikusa töltheti be.

Fél éven belül másodszor alakult új parlament a dél-európai országban, így ezúttal elmaradtak a látványos és emlékezetes belépők a képviselők és frakciók részéről. Például most senkit nem kísért rezesbanda a reggeli érkezésnél, mint januárban. A politikusok többsége nem első ciklusát kezdi: a 350 képviselő közül mindössze 44 „újonc”.

A kongresszus első feladataként elnököt választott, aki Ana Pastor, eddigi ügyvezető fejlesztési miniszter lett. 169 képviselő támogatta a Néppárt politikusának megválasztását, köszönhetően annak a megállapodásnak, amelyet pártja és a Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt kötött egymással.

Ana Pastor első elnöki beszédében a stabilitás, a párbeszéd és a konszenzus fontosságát hangsúlyozta.”Soha eddig nem volt akkora szükségünk a konszenzusra és a párbeszédre mint most” – jelentette ki arra utalva, hogy a választásokon győztes Néppárt, ahogy fél éve, most sem tud kormányt alakítani más pártok támogatása nélkül.
Mint mondta, abban bízik, hogy a most kezdődő parlamenti ciklus „virágzó és gyümölcsöző” lesz.

A Néppárt politikusa az ország történetének második női házelnöke. A kongresszus vezetésében is a nők vannak többen: a négy elnök-helyettes közül hárman, és a négy titkár közül ketten. A parlamenti patkóban összességében azonban kisebbségben vannak, a 350 képviselő mindössze 39,4 százaléka (138) nő.

A tisztségviselők megválasztását követően a képviselők egyenként, név szerint szólítva tették le az esküt, de a baloldali Együtt képesek vagyunk rá (Unidos Podemos) nevű tömörülés és a Katalán Egyesült Baloldal (ERC) politikusai alternatív esküszöveget mondtak. Előbbiek nem csak az alkotmány betartását fogadták meg, hanem a megváltoztatását is. A katalánok pedig azzal egészítették ki, hogy a törvényi követelmények miatt engedelmeskednek az alkotmánynak a katalán köztársaság létrejöttéig.

A kongresszus megalakulásával egy időben a parlament felsőháza, a szenátus is megtartotta alakuló ülését. A képviselők immár harmadszor választották újra a néppárti Pió García-Escudero eddigi elnököt. A szenátusban a PP képviselői abszolút többségben vannak.

A parlament ülését követően Ana Pastor bejelentette: szerdán találkozik VI. Fülöp spanyol királlyal, akit hivatalosan is tájékoztat a törvényhozás megalakulásáról. Az uralkodó ezt követően egyeztetésre hívja majd a parlamenti pártok vezetőit, és egyiküket, várhatóan a győztes Néppárt elnökét, Mariano Rajoyt, felkéri a kormányalakításra.

A sajtóban megjelent, nem hivatalos információk szerint a miniszterelnök választási folyamat augusztus 2-án kezdődhet a parlamentben, az első szavazást augusztus 3-án tarthatják, és ennek eredménytelensége esetén augusztus 5-én lehet a következő voksolás. Előbbinél a parlament abszolút többségének, 176 képviselőnek a támogatása kell a miniszterelnök megválasztásához, míg a második körben elég az egyszerű többség, vagyis a szavazáson résztvevők többségének igen szavazata. Az eddig ismerté vált álláspontok szerint Mariano Rajoynak a második szavazáson van esélye arra, hogy ismét miniszterelnök lehessen. A Ciudadanos ugyanis ekkor tartózkodni fog, így már csak nyolc szavazat hiányzik ahhoz, hogy a Néppárt megszerezze a szükséges többséget. Egyelőre azonban a többi párt elzárkózik attól, hogy akár tartózkodásával is segítse a PP kormányalakítását.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »