Brexit: Michel Barnier fogja vezetni a kilépési tárgyalásokat

Michel Barnier volt francia külügyminisztert, volt uniós biztost nevezte ki szerdán az Európai Bizottság arra, hogy előkészítse, illetve vezesse a tárgyalásokat az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kiválására, amelyről a szigetország népszavazáson döntött.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a francia exminiszter október 1-jétől fogja betölteni a tisztséget, és közvetlenül a bizottság elnökének, az őt kinevező Jean-Claude Junckernek fog jelenteni.

A kommünikében arról számoltak be, hogy a legjobb bizottsági szakértők fognak a rendelkezésére állni Barniernek, aki korábban a külügyi és a mezőgazdasági tárcát is vezette Franciaországban, 1999 és 2004, majd 2010 és 2014 között pedig az Európai Bizottság tagja volt.
brexit

A képen: Michel Barnier – Forrás: UPR

„Nagyon örülök, hogy Michel Barnier barátom elfogadta ezt a fontos és kihívásokkal teli feladatot” – közölte Juncker. Mint írta, Barnier tapasztalt tárgyaló, aki kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik a tagállami fővárosokban és az Európai Parlamentben egyaránt, ez pedig nagy előnyt jelent majd a kiválási folyamat során. Az egykori kétszeres uniós biztos pedig azt írta a Twitteren, hogy „megtisztelő” számára a kinevezés.

  • Előzmények:
Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Az EU csúcsvezetői többször is amellett foglaltak állást, hogy minél előbb meg kell kezdeni az Egyesült Királyság kiválásáról szóló tárgyalásokat, a brit kormány azonban a jelek szerint időt szeretne nyerni. A tárgyalások megkezdése előtt Londonnak hivatalosan is jeleznie kell kilépési szándékát az Európai Uniónak.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »