Svédország újra tagja az ENSZ BT-nek

Tegnap megvalósult a svéd kormány legfontosabb külpolitikai célja: a skandináv ország bekerült az ENSZ Biztonsági Tanácsába. A svédek 134 szavazatot kaptak az ENSZ Közgyűlésében, így a nyugat-európai országcsoportból elsőként jutottak be a BT-be.

Tegnap a Közgyűlés arról szavazott, hogy melyik országok kerüljenek be a világ egyik legjelentősebb döntéshozó testületébe – az ENSZ Biztonsági Tanácsába. A new york-i szavazáson a svédek az olaszokkal és a hollandokkal vetélkedtek két ENSZ BT-s helyért.

A szavazás első fordulóját 134 szavazattal a svédek nyerték, akik a Közgyűlésen jelenlévő országok héttizedének voksával bejutottak a Tanácsba. A második helyet 125 szavazattal a hollandok szerezték meg, akik megelőzték a favoritnak tartott olaszokat (113 szavazat) is.

Ez utóbbi két ország azonban nem kapta meg a bejutáshoz szükséges kétharmados támogatást, így további fordulókat kellett tartani a Közgyűlésben. A new york-i szavazás ötödik fordulója után Hollandia és Olaszország megegyezett abban, hogy megosztja a fennmaradó ENSZ BT-s helyet. Ezzel a hollandok és az olaszok is bejutottak a Tanácsba.

A szavazás igazi győztese mégis Svédország volt, amely Margot Wallström svéd külügyminiszter és Olof Skoog svéd ENSZ-nagykövet vezetésével az utolsó pillanatig kampányolt New Yorkban. A kampány 2015 februárjában kezdődött, és úgy mutatta be a skandináv országot, mint egy globális kötelezettséget vállaló „független hangot”, amely utoljára húsz éve szólalt meg a Biztonsági Tanácsban.

A BT-be bekerülő svédek három húzóembere – Wallström, Skoog és Söder – a szavazás után megköszönte az ENSZ-tagállamok támogatását:

A BT-s hely megszerzése azt jelenti, hogy a Stefan Löfven által vezetett svéd kormány legfontosabb külpolitikai célja megvalósult: Svédország bejutott az ENSZ Biztonsági Tanácsába, ahol a 2017-18-as időszakban lesz tag.

A bekerülés azt jelzi, hogy „Svédország visszatért az ENSZ-be, és a világba” – fogalmazott Margot Wallström svéd külügyminiszter, aki „nagy győzelemnek” nevezte a Tanácsba való bejutást, és büszkén állt az újságírók elé.

A győzelmet a Svenska Dagbladet című svéd napilap politikai elemzője is elismerte: „nem kétséges, hogy a meglepően nagy győzelem egy külpolitikai siker a svéd kormány számára”.

A szociáldemokraták által dominált svéd kormány 2014 októberében kezdte meg a munkáját, és sok energiát fektetett az ENSZ BT-s pályázatba. A pályázat sikere elsősorban a svéd külügyminisztérium és a new york-i ENSZ képviselet munkájának köszönhető, de Margot Wallström és Olof Skoog személyes sikerének is tekinthető.

A skandináv ország eddig háromszor volt tagja a BT-nek: először 1957-58-ban, majd 1975-76-ban, végül 1997-98-ban. A svédek a 2017-18-as időszakban is aktív tagjai lesznek a Tanácsnak, és megpróbálnak majd a béke előmozdításában, a nők reprezentációjában, és a BT átláthatóságában előrelépést elérni.

A Tanács jelenleg öt állandó és tíz választott tagból áll. A választott tagok két évig ülhetnek az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína által dominált testületben.

Illésy Géza

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »