Orosz hackerek állnak az IÁ nevében vállalt kibertámadások mögött

  • Valószínűleg orosz hackerek állnak az Iszlám Állam nevében elkövetett kibertámadások sorozata mögött.
  • Az Iszlám Állam nincs abban a helyzetben, hogy emberei összetett kém- és szabotázstámadásokat indíthassanak a világhálón.
  • Az orosz titkosszolgálatok viszont összesen több mint négyezer „kiberügynököt” foglalkoztatnak.


Valószínűleg orosz hackerek állnak az Iszlám Állam (IÁ) nevében az elmúlt bő egy évben elkövetett kibertámadások sorozata mögött – jelentette szombaton a Der Spiegel című tekintélyes német hetilap.

A német biztonsági szervek ismeretei szerint – írja a hamburgi hírmagazin – az Iszlám Állam nincs abban a helyzetben, hogy emberei összetett kém- és szabotázstámadásokat indíthassanak a világhálón.

Néhány tény arra utal – mondják -, hogy a szóban forgó akciókat a Kreml hackerei követik el, s ez a gyanú már 2015 áprilisában is felmerült, amikor a TV5 Monde francia tévéadó elleni nagyszabású hackertámadást követően a nyomozás szálai gyorsan egy orosz hackercsoporthoz vezettek. A francia média jelentései szerint ez volt a helyzet előzőleg a washingtoni Fehér Ház, több NATO-tagállam, valamint orosz disszidensek és ukrán aktivisták információs rendszere ellen végrehajtott támadásokkal is.

A Der Spiegel szerint az Egyesült Államok haderőinek központi parancsnokságát 2015 elején, illetve a szaúdi biztonsági szerveket idén tavasszal ért támadások is valójában orosz megrendelésre történtek.

A német biztonsági szervek az ügy kapcsán emlékeztetnek rá, hogy az orosz titkosszolgálatok összesen több mint négyezer „kiberügynököt” foglalkoztatnak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »