Johannis: A szankciók nem oldják meg a menekültválságot

A kötelező betelepítési kvótát elutasító országokkal szembeni szankciók hatástalanok, nem oldják meg a menekültválságot – mondta szerdán Vilniusban Klaus Johannis, román államfő.

A migránsokkal kapcsolatos kérdések is szerepeltek Johannis és vendéglátója, Dalia Grybauskaite litván köztársasági elnök megbeszélésein. A román államfő ezzel kapcsolatosan kifejtette: szerinte nem oldják meg a menekültválságot a puszta szankciók, amelyeket a kötelező betelepítési kvótákat elutasító EU-tagállamokkal szemben vezetnek be.

“Nem szankciókra van szükségünk a migránsválság megoldásához. Azok nem segítenek. Nekünk megoldásokat kell találnunk” – mondta Johannis a litván elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten.

Klaus Johannis az eddigi megoldások közül néhányat erőtlennek minősített. Kifejezte reményét, hogy sikerül majd “nagyszerű” megoldásokat is találni, de – mint hangsúlyozta – országa támogat számos eddigi részmegoldást is. Ezek között említette az Európai Unió külső határainak megerősítését, kihangsúlyozva az Európai Határőrizeti Ügynökség (FRONTEX) tevékenységét, amelyhez – mint fogalmazott – Románia a második legnagyobb hozzájáruló állam Németország után.

Kitekintő / Maszol.ro

Felkapott hírek

Friss hírek