Nem minden tanárnak járna béremelés Szlovákiában

Ma tárgyal az oktatási minisztérium a pedagógusokkal a kormányprogramban foglaltakról és az idei feladatokról. A szakszervezetek a 6 százalékos béremeléssel kapcsolatban szeretnének tisztán látni, az SZMPSZ a minimális osztálylétszám kérdését szeretné megvitatni. Az Új Szó beszámolóját idézzük.

A tárca által szervezett kerekasztal előtt a pedagógus szakszervezet és társszervezetei véleményezték a tárca elképzeléseit és a kormányprogramban megfogalmazott feladatokat. „Számunkra a legfontosabb az, hogy a tárca mellőzte a deklarációnkban megfogalmazott követeléseket: az ágazat finanszírozását és a béremeléseket. Az anyagiakat tekintve az oktatásügy katasztrofális állapotban van. A tárca ismét mellőzi a nem pedagógiai alkalmazottak béremelését. Egyelőre nem lehet tudni azt sem, hogy a jövő évi költségvetés milyen összeget szán az oktatásügyre” – magyarázza Pavel Ondek, az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A nem pedagógiai alkalmazottak bére még a 405 eurós minimálbért sem éri el. Az iskolák mindegyikének hozzá kell fizetnie az ilyen alkalmazottak béréhez. Ondek hozzátette: lehet, hogy a tárca orvosolni kívánja a felsorolt hiányosságokat, de ez nem szerepel a minisztérium rövid távú, idei tervei között. A pedagógusok az oktatás menetével, a nyelviskolákkal és a minimális osztálylétszámmal kapcsolatban is észrevételeket fogalmaztak meg. „A finanszírozással kapcsolatban azt javasoljuk, hogy ne csak a normatívából induljanak ki, melyet egyébként egy idejétmúlt rendszernek tartunk, hanem a béreket is vegyék figyelembe” – mondta Pavol Ondek.

Szeptembertől 6 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. Meg nem erősített információk szerint elképzelhető, hogy a 6 százalékos emelésnek csak egy része kerülne be a tarifabérekbe, a fennmaradó részt az igazgatók jutalmak kifizetésére használnák fel. Magyarán nem minden pedagógus bére emelkedne 6 százalékkal. Ondekék azt szeretnék, ha mind a 6 százalék a tarifabérekbe kerülne be. „A hatályos törvény szerint az igazgatók most is adhatnak jutalmat a pedagógusoknak, a személyi bérpótlék 100 százalékát, csak keretet nem kapnak rá a tárcától” – magyarázza Ondek.

Az egyeztetésen a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége nevében Fodor Attila és Morvay Katalin vesz részt. „Két témakört, a minimális osztálylétszámra vonatkozó törvénymódosító javaslatot és az iskolahálózat racionalizációjának kérdését mindenképpen szeretnénk megnyitni” – mondta lapunknak Fodor Attila. Véleménye szerint a minimális osztálylétszámot nemcsak az alsó, hanem a felső tagozatos osztályokban is el kell törölni. „A kormányprogram az iskolahálózat optimalizációjához köti a 2018-as béremelést, úgy tűnik, ez elkerülhetetlen, viszont mielőbb jó lenne tisztázni, hogy pontosan milyen alapelvek mentén képzelik el a racionalizációt” – zárta Fodor Attila.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »