EU: még alaposabban a multik körmére néznek

Az évi 750 millió eurót meghaladó globális bevétellel rendelkező multinacionális cégeknek az Európai Bizottság javaslatának értelmében a jövőben kötelezően nyilvánosságra kell majd hozniuk tagállamonkénti lebontásban a nyereségüket és az általuk befizetett társasági adót. A nagy cégek európai szócsöve szerint Brüsszel túl messzire ment.

Több ezer multinacionális céget érinthet a jövőben az a rendelkezés, aminek értelmében nyilatkozniuk kell majd nyereségükről és az általuk befizetett társasági adóról külön-külön minden uniós tagállamban.

Az Európai Bizottság kedden kezdeményezte a könyvelési irányelv módosítását, arra kötelezve a globális szinten évi 750 millió eurónál nagyobb bevétellel rendelkező multinacionális cégeket, hogy éves bevallást készítsenek profitjukról és adóbefizetésükről minden egyes tagállamban.

Az új javaslat, ami a tagállami adóhatóságok közötti információcseréről szóló indítvány kiegészítésének tekinthető, a társasági adómegkerülés elleni harcba illeszkedik, ami becslések szerint éves szinten 50-70 milliárd euró bevételtől fosztja meg a közösség tagállamait.

A nyilvános bevallási kötelezettség minden Európában működő multinacionális cégre vonatkozik, a kis- és közepes méretű vállalkozásokra viszont nem. A nagyvállalatoknak az EU-n kívül fizetett összes társasági adót is be kellene vallaniuk a Bizottság előterjesztése szerint.

Brüsszel azt állítja, hogy javaslata egyszerű, arányos módja a nemzetközi nagyvvállalatok elszámoltatásának az adók terén anélkül, hogy ezzel ártanának a versenyképességüknek. Az új jogszabály több ezer multinacionális céget érinthet.

A munkaadók és az ipar legnagyobb európai szócsöve ugyanakkor úgy véli, hogy az Európai Bizottság túl messzire megy a nyilvános nyilatkozattételi kötelezettség előírásával. “A pénzügyi információk cégek által történő nyilvános bevallása az adóhatóságok szerepének aláásását kockáztatja, és bizonytalanságot teremt az üzleti élet számára” – jelentette ki Markus J. Beyrer, a BUSINESSEUROPE főigazgatója.

Az ernyőszervezet attól tart, hogy a lépés nyomán csökkenni fog az EU vonzereje elsősorban a tengerentúli befektetők szemében.

A javaslat értelmében a cégek által szolgáltatott információ öt éven át lesz elérhető a nyilvánosság számára. A cégeknek az üzleti forgalmukról, a foglalkoztatottak számáról és a tevékenységük jellegéről szóló információkat minden egyes országban publikálniuk kell majd, ahol üzleti tevékenységet folytatnak. A jelentési kötelezettség az adóparadicsomokra is vonatkozik majd. A Bizottság szerint bizalmas üzleti információt nem kell majd közszemlére tenni.

“Egyes multinacionális cégek manapság bonyolult adómegállapítások segítségével durván harmadával kevesebb adót fizetnek azoknál a vállalatoknál, amelyek csak egy országban tevékenykednek. Az átláthatóság növelésére irányuló javaslatunk javítani fogja a cégek elszámoltathatóságát, és elő fogja mozdítani a tisztességesebb versenyt a vállalatok között, méretükre való tekintet nélkül” – jelentette ki Jonathan Hill, tőkepiacokért felelős biztos.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »