Lesz-e Híd-MKP együttműködés?

Bizonytalan a Híd–MKP tárgyalások további alakulása, bár hivatalosan mindkét párt támogatja a közeledést. A Híd továbbra is kész tárgyalni, az MKP vezetése a héten dönti el, megvalósul-e az egyeztetés, írja az Új Szó.

A választások után a Híd kezdeményezett találkozót, az MKP elhalasztotta, válaszul arra, hogy a Híd koalíciós tárgyalásokat kezdett a Smerrel és az SNS-szel. A tárgyalást a kormánykoalíció megalakítása utánra halasztotta a párt, konkrét időpont nem hangzott el. Az MKP négypontos javaslatot fogalmazott meg az együttműködésre, az egyik az volt, hogy az SNS-t mindkét párt elfogadhatatlan kormánykoalíciós partnernek tekinti. További feltételül szabta meg, hogy az MKP és a Híd is megőrzi önállóságát, és szorosabbra fűzi az együttműködést.

Néhány nappal később a Híd aláírta a koalíciós szerződést a Smerrel, az SNS-szel és a Sieťtyel.

A helyzetet bonyolítja, hogy az MKP-t jelenleg az Országos Tanács (OT) elnöke, Szigeti László vezeti, mivel Berényi József pártelnök a választások után lemondott. Szigeti szerint az MKP-nak nincs oka kapkodni. A témáról az országos elnökség és az OT is tárgyal a héten, várhatóan döntés születik a további lépésekről. Bugár Béla, a Híd elnöke lapunknak elmondta, a Híd részéről nem változott a helyzet, a meghívás érvényes. Hozzátette, a tárgyalás célja lehet a következő választásokon való konkrét együttműködés formáinak megvitatása.

Az MKP a héten dönt, hogy tárgyal-e a Híddal

A héten dönt az MKP arról, leül-e a párt vezetése tárgyalni a Híddal a két párt együttműködéséről. Az MKP környezetéből származó értesüléseink szerint korántsem biztos, hogy a párt szervei a héten dűlőre jutnak. A Híd koalíciókötése új helyzetet teremtett: míg korábban az MKP-nak volt inkább érdeke az egység, egyes MKP-s politikusok úgy látják, most a Hídnak lenne nagyon nagy szüksége az arculatjavításra, amit az MKP-val való tárgyalás jelenthet. Ráadásul a júniusban esedékes tisztújításig és elnökválasztásig várható, hogy mindenki nagyon óvatos lesz, nehogy gyengítse az esélyeit a megmérettetésben. Az is elképzelhető, hogy az MKP úgy dönt, kivárja, mit tud a Híd kormányzati pozícióból felmutatni, például sikerül-e megakadályoznia a kisiskolák bezárását. Arról nem lehet szó a tárgyalásokon, hogy a kormányban mit lehet elérni és mit nem, állítja Bugár Béla, a Híd elnöke. Az MKP hiába áll elő egy ilyen listával, ezt el lehet felejteni. A Híd részéről nem változott a helyzet, a párt továbbra is kész tárgyalni az MKP-val az együttműködésről. Ehhez azonban a másik pártban is meg kell lennie az akaratnak, tette hozzá Bugár Béla. A következő választások 2017-ben a megyei választások lesznek, Bugár szerint ezeken összefoghatna a Híd és az MKP, akár közös listák, akár koalíciókötés formájában, erről is tárgyalhatnának a pártok.

A választások után az MKP több vezető politikusa nyilatkozta: annak, hogy a pártra leadott százezer szavazat újra elveszett, a meghiúsult közös választási lista az oka, amiért a Hidat tették felelőssé. Értesüléseink szerint az MKP-ban erősödik annak a belátása, hogy a párt nem képes egyedül bejutni a törvényhozásba, mégis meglehetősen erős a Hídhoz való közeledés ellentábora. Ezért meghatározó lesz, ki kerül júniusban a párt élére, s miként állnak fel a párt regionális vezető szervei. Azok közül sokan felülírhatják az országos pártvezetés döntéseit.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek