Szíria: Washington álláspontja nem változott Aszad jövőjéről

  • „Hamis minden arról szóló sugalmazás, hogy megváltozott a Bassár el-Aszad jövőjével kapcsolatos véleményünk” – közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium szóvivője.
  • Az Obama-kormányzatnak továbbra is az az álláspontja, hogy Aszad nem vezetheti tovább Szíriát.
  • Az öt éve tartó szíriai harcokban eddig legalább 250 ezren vesztették életüket, több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.


Cáfolta az amerikai külügyminisztérium az orosz külügyminiszter-helyettes arról szóló pénteki állításait, hogy Washingtonban megértésre talált Moszkva álláspontja, miszerint a szíriai elnök sorsa nem képezheti vita tárgyát.

„Hamis minden arról szóló sugalmazás, hogy megváltozott a Bassár el-Aszad jövőjével kapcsolatos véleményünk” – közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra reagálva, hogy Szergej Rjabkov az amerikai külügyminiszter, John Kerry szerdai és csütörtöki moszkvai tárgyalásait kommentálva azt hangoztatta: Washington elfogadta Moszkvának azt az alapvető álláspontját, miszerint az Aszad sorsáról való döntés a szíriai konfliktus lezárására irányuló folyamat mostani szakaszában nem szerepelhet a napirenden.

John Kirby hozzátette, nézetük szerint a szíriai elnök minden jogát elvesztette a kormányzásra, és az Obama-kormányzatnak továbbra is az az álláspontja, hogy Aszad nem vezetheti tovább Szíriát.

Az Egyesült Államok tavaly ugyan elállt követelésétől, hogy a szíriai elnök azonnal távozzon a polgárháború dúlta közel-keleti ország éléről, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Aszad mondjon le a politikai átmenet egy pontján.

Az öt éve tartó szíriai harcokban eddig legalább 250 ezren vesztették életüket, több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Kitekintő / MTI

Friss hírek