Zika: veszélyben az olimpia?

  • Amerikai kutatók a Zika-vírus által jelentett fenyegetést és a brazil egészségügy rossz helyzetét kellő indoknak látják a 2016. évi Olimpiai Játékok elhalasztásához.
  • A brazil kormány jelenleg elzárkózik az olimpia elhalasztásának lehetőségétől.

A nemzetközi közösség aggodalma egyre nő a Zika-vírus – amelynek Brazíliában van a gócpontja – terjedését illetően, az egészségügyi fenyegetés így veszélybe is sodorhatja a riói olimpia megtartását. Lee Igel, a New York-i Egyetem professzora szerint „az Egészségügyi Világszervezet által nemzetközi közegészségügyi problémának tekintett Zika-vírus jelenléte mellett megrendezni az Olimpiai Játékokat egyszerűen felelőtlenség”.

Igel szerint egy ilyen volumenű esemény megrendezése komolyan igénybe veszi a rendező ország gazdasági, politikai, szociális és – ez esetben – egészségügyi rendszereit. Rio de Janeiróban a kórházak megfelelő befektetések híján így is válságos állapotban vannak és nap mint nap alapvető gyógyszerek és olyan felszerelések hiányával kell megküzdeniük, mint a kötszer és a fecskendő. „Ha mindezek mellé még hozzátesszük a Zika-vírusfertőzések arányának növekedését, nyilvánvalóvá válik, hogy újra kell gondolni a pénzügyi források elosztását” – mondta Igel az El País-nak adott interjújában.

A New York-i Egyetem egy másik professzora, Arthur R. Caplan szerint mindenképp számításba kell venni az olimpia elhalasztásának lehetőségét, mert „ha a járvány folytatódik, akkor néhány női atléta esetleg visszamondja olimpiai szereplését, számos turistával együtt”. Véleménye szerint a legkörültekintőbb és legfelelősségteljesebb megoldás tehát a világesemény – legalábbis – elhalasztása lenne. Kétségbe vonja továbbá Rio de Janeiro abbéli képességeit, hogy a vírus által jelentett kihívást megfelelően kezelje, miközben versenyt fut az idővel a sportesemény előkészítéséért. 

A brazil kormány jelenleg elzárkózik az olimpia elhalasztásának lehetőségétől.

Gál Jolán

Friss hírek