Sobotka: Nyomást kell gyakorolni Törökországra

  • Brüsszelnek nyomást kell gyakorolnia Törökországra, hogy teljesítse az Európai Unióval megkötött, migrációval kapcsolatos megállapodást – jelentette ki a cseh miniszterelnök.
  • A kormányfő Prágában tárgyalásokat folytatott Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.
  • Az Európai Unió szerződésben kötelezte magát, hogy anyagi segítséget nyújt Ankarának, ha utóbbi biztosítja az Európába irányuló menekültáradat mérséklődését.
  • A megállapodást török részről egyelőre nem teljesítik.

Az Európai Bizottságnak nyomást kell gyakorolnia Törökországra, hogy teljesítse az Európai Unióval megkötött, migrációval kapcsolatos megállapodást – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután hétfőn Prágában tárgyalásokat folytatott Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

“Mogherini főbiztos látogatását arra használtam fel, hogy hangsúlyozzam a Cseh Köztársaság erős érdekét abban, hogy Törökország teljesítse kötelezettségvállalásait” – mondta Sobotka újságíróknak.

Az Európai Unió a szerződésben kötelezte magát, hogy anyagi segítséget nyújt Ankarának, ha utóbbi biztosítja az Európába irányuló menekültáradat mérséklődését. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a Mogherinivel való találkozó után azt nyilatkozta, hogy a megállapodást török részről egyelőre nem teljesítik.

“Felszólítottam Mogherini asszonyt, hogy a megállapodás török részről való teljesítése ellenőrzésének szenteljen az Európai Bizottság kiemelt figyelmet” – nyilatkozta a cseh kormányfő. Megjegyezte: a soron következő európai csúcstalálkozón érdeklődni fog a dolog iránt.

Bohuslav Sobotka szerint a német városokban szilveszterkor történt események azt jelzik, hogy Németországban a helyzet egyre rosszabb és Németország lehetőségeinek a határára jutott. “Éppen ezért van feltétlenül szükség arra, hogy Törökország betartsa kötelezettségvállalásait és működőképes legyen a külső schengeni határok védelme” – hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Federica Mogherini és a cseh miniszterelnök egyetértettek abban, hogy ha Európa sikeresen szembe akar szállni a terrorizmussal és kezelni akarja a migrációs hullámot, akkor közös kül- és biztonságpolitikára van szüksége.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn egynapos munkalátogatást tett Csehországban.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »