Sobotka: Nyomást kell gyakorolni Törökországra

  • Brüsszelnek nyomást kell gyakorolnia Törökországra, hogy teljesítse az Európai Unióval megkötött, migrációval kapcsolatos megállapodást – jelentette ki a cseh miniszterelnök.
  • A kormányfő Prágában tárgyalásokat folytatott Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.
  • Az Európai Unió szerződésben kötelezte magát, hogy anyagi segítséget nyújt Ankarának, ha utóbbi biztosítja az Európába irányuló menekültáradat mérséklődését.
  • A megállapodást török részről egyelőre nem teljesítik.

Az Európai Bizottságnak nyomást kell gyakorolnia Törökországra, hogy teljesítse az Európai Unióval megkötött, migrációval kapcsolatos megállapodást – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután hétfőn Prágában tárgyalásokat folytatott Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

„Mogherini főbiztos látogatását arra használtam fel, hogy hangsúlyozzam a Cseh Köztársaság erős érdekét abban, hogy Törökország teljesítse kötelezettségvállalásait” – mondta Sobotka újságíróknak.

Az Európai Unió a szerződésben kötelezte magát, hogy anyagi segítséget nyújt Ankarának, ha utóbbi biztosítja az Európába irányuló menekültáradat mérséklődését. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a Mogherinivel való találkozó után azt nyilatkozta, hogy a megállapodást török részről egyelőre nem teljesítik.

„Felszólítottam Mogherini asszonyt, hogy a megállapodás török részről való teljesítése ellenőrzésének szenteljen az Európai Bizottság kiemelt figyelmet” – nyilatkozta a cseh kormányfő. Megjegyezte: a soron következő európai csúcstalálkozón érdeklődni fog a dolog iránt.

Bohuslav Sobotka szerint a német városokban szilveszterkor történt események azt jelzik, hogy Németországban a helyzet egyre rosszabb és Németország lehetőségeinek a határára jutott. „Éppen ezért van feltétlenül szükség arra, hogy Törökország betartsa kötelezettségvállalásait és működőképes legyen a külső schengeni határok védelme” – hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Federica Mogherini és a cseh miniszterelnök egyetértettek abban, hogy ha Európa sikeresen szembe akar szállni a terrorizmussal és kezelni akarja a migrációs hullámot, akkor közös kül- és biztonságpolitikára van szüksége.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn egynapos munkalátogatást tett Csehországban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »