Vajdaságiak Belgrádban: Hol van a pénzünk?

Több mint kétszázan voltak azon a tüntetésen Belgrádban, melyen a Vajdaság pénzeléséről szóló törvény meghozatalát követelték a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) tagjai és a hozzájuk csatlakozott polgárok.

A tiltakozók, Nenad Čanakkal, a LSV elnökével az élükön az alkotmánybíróság levéltárában egy jegyzéket hagytak, melyben kezdeményezik a költségvetésről és a költségvetési rendszerről szóló törvény alkotmányosságának kivizsgálását.

“Úgy tűnik, itt senki sem akarja megérteni, hogy Belgrádon kívül is van élet. Mindaddig, amíg nem lesz igazság Vajdaság számára, addig nem mondhatjuk, hogy Szerbia jogállam. Azért vagyunk itt, hogy emlékeztessük őket erre. Ha Szerbia nem tartja tiszteletben a saját alkotmányát, akkor nem állam, hanem a bűnözés melegágya. Ezt nem fogjuk megengedni”, mondta Čanak.

A LSV képviselői és a hozzájuk csatlakozott polgárok egy keveset időztek a köztársasági parlament illetve az alkotmánybíróság épülete előtt, ahol a LSV vezetője elmondta, Vajdaságot az elmúlt tíz évben majd két milliárd euróval rövidítették meg.

Szerbia alkotmánya szerint Vajdaság költségvetése minimum a köztársasági költségvetés hét százalékát kell, hogy képezze. Habár a köztársasági és a tartományi hatalom többször is beharangozta a Vajdaság pénzeléséről szóló törvény meghozatalát, továbbra sem tudni, hogy annak elfogadására a tartományi választások előtt vagy azt követően kerül-e sor. A tartomány pénzeléséről szóló törvény elfogadására Szerbiát az EU is több alkalommal figyelmeztette már.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »