Polgármestert ölt a mexikói drogbanda

  • Gisela Motát az újév első napján nevezték ki Temixco város polgármesterévé, ám a baloldali politikusnőt egy nappal később meggyilkolták otthonában.
  • Az elkövetők feltehetően a Los Rojos („Vörösök”) elnevezésű bandához tartoztak, és 29 ezer dollár jutalomban részesültek a tettükért.
  • Temixco a Mexikóvárosba irányuló drogútvonal egyik fontos állomása.
  • A 33 éves politikus a város történelmének első női vezetője volt.

Graco Ramírez, Morelos állam kormányzója (amelyhez Temixco is tartozik) úgy véli, hogy az eset egy figyelmeztetés volt a helyi tisztviselők számára az új, rendőri korrupció megszüntetését célzó állami stratégia (Mando Unico) támogatása miatt. A stratégia értelmében a mexikói rendőrség közvetlenül az állam egységes irányítása alá kerül, amitől a bűncselekmények számának csökkenését várják.

„Ez egy üzenet és egyben egyértelmű fenyegetés azoknak a polgármestereknek, akik nemrégiben léptek hivatalba, hogy ne fogadják el a rendőrségi koordinációs tervet, amit mi támogatunk” – nyilatkozta Ramírez.

Az újonnan hivatalba lépett polgármesternő azzal a feltétellel fogadta el az állam tervét, hogy a város forgalmát irányító rendőröket továbbra is a helyi hatóságok felügyelik majd.

A Mando Unicót támogatók szerint a stratégia elősegíti a rendőrség megfelelő koordinációját és modernizációját. Ezen kívül tehermentesíti a polgármestereket a rendőri munkában való részvétel kapcsán, s a remények szerint a korrupciót is visszaszorítja majd bizonyos mértékben. A program kritikusai szerint ezek a jótékony hatások nem mutatkoznak egyértelműen.

Gisela Mota halála nem az első hasonló eset. Az utóbbi nyolc évben 40 polgármester vált gyilkosság áldozatává Mexikóban az Önkormányzatok Országos Szövetségének (National Federation of Municipalities) adatai alapján. Azoknak az északi városoknak a polgármesterei, amiken keresztül a kábítószer az Egyesült Államokba jut, félnek betölteni tisztségüket, mondta a The Economist-nak Bernardo Gómez, a mexikói Misiónes Regionales de Seguridad (Regionális Biztonági Missziók) elnöke.

Deák Alexandra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »