Kolumbia: nem vásárolnak több fegyvert a FARC-gerillák

  • Szeptembertől tilos a FARC gerilláknak fegyvert vásárolni.
  • 2016. március végéig aláírják a végleges békemegállapodást, melyet népszavazáson véglegesítenek majd.
  • Az átmeneti igazságszolgáltatás miatt várhatóan a legmagasabb rangú gerillavezetők nem kerülnek börtönbe.

Kolumbia legnagyobb gerilla mozgalma, a FARC szeptemberi hatállyal megtiltotta katonáinak a fegyver- és lőszervásárlást. Rodrigo Londono Echeverri, ismertebb nevén Timochenko, azt nyilatkozta, hogy döntésük bizonyosságot tesz a FARC elkötelezettségéről a konfliktus megoldásában.

A baloldali lázadók és a kolumbiai kormány között közel három éve tartanak a béketárgyalások. A tárgyalások egyelőre jól haladnak, mindkét fél szeretné jövő márciusban aláírni a megállapodást, amelynek legfőbb célja, hogy a lázadók felhagyjanak fegyveres tevékenységükkel és alávessék magukat a kolumbiai törvényeknek.

Különböző becslések szerint a FARC gerillái 220 ezer embert öltek meg a polgárháború 1964-es kezdete óta.

A tárgyaló felek négy pontban jutottak nehezen megegyezésre: a gerillák jövőbeli politikai részvételében, a földosztásban, a kábítószer-kereskedelem teljes körű felszámolásában, illetve az úgynevezett „átmeneti igazságszolgáltatás” kérdésében. Az átmeneti igazságszolgáltatás lényege, hogy azok a lázadók, akik valamilyen bűncselekményt követtek el kevésbé szigorú, alternatív büntetésben részesülnek majd.

Amikor a két fél megegyezett, Santos elnök személyesen repült Kubába, hogy szentesítse a megállapodást. Az elnök ekkor fogott először kezet Timochenkóval, a FARC vezetőjével, majd megállapodtak, hogy 2016. március végéig aláírják a végleges békemegállapodást.

A lázadók már többször kijelentették, hogy szeretnék még ezen időpont előtt aláírni a megállapodást. Erre azonban kicsi az esély, mivel még több lényeges kérdésben kell a tárgyaló feleknek egyezségre jutniuk. A végső megállapodásról majd népszavazáson mondhatják el véleményüket a kolumbiai polgárok.

A múlt hónapban Santos elnök bejelentette, hogy hajlandó csatlakozni a FARC kétoldalú fegyverszüneti kezdeményezéséhez a mielőbbi végleges békemegállapodás érdekében. Emellett a kolumbiai elnök bejelentette, hogy felhagynak a célzott rádiós és televíziós üzenetekkel, melyeknek legfőbb célja annak elérése volt, hogy a gerillák elhagyják a szervezetet.

Berbás Péter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »