Új alkotmánya lesz Chilének

  • 1980 óta a katonai diktatúra alkotmánya van érvényben Chilében.
  • 2017-ben demokratikus alkotmánya lehet az országnak.
  • Az új alkotmány az egyik fő kampánytémája lehet a következő elnökválasztásnak. 

Michelle Bachelet chilei elnök bejelentette, hogy új alkotmánya lesz az andoki országnak, amely az Augusto Pinochet vezette katonai diktatúra idején elfogadott alaptörvényt váltja majd fel. Bachelet ezzel egyik legfőbb kampányígéretét valósítja meg, azonban a folyamat várhatóan több évet vesz majd igénybe.

Az elnök szerint a jelenlegi alkotmány a katonai diktatúra érdekeit jeleníti meg, ezért elfogadhatatlan egy demokratikus ország számára. 1980-ban a Pinochet-diktatúra idején a végrehajtó hatalom az elnök kezében összpontosult, akinek joga volt például feloszlatni a Kongresszus alsó házát. Természetesen ezt a diktatúra megszűnése után módosították.

Sokan, köztük a jelenlegi elnök is azt vallja, hogy a jelenleg is érvényben lévő alkotmány illegitim, hiszen csak a társadalom egy kis részének érdekeit képviseli, nem pedig annak egészét.

Miután az alkotmány új szövege elkészül, társadalmi egyeztetésre bocsátják, ami várhatón 2016 októberében fejeződik be. Az állampolgárok javaslatait beépítik a tervezetbe, majd a végleges változatot beterjesztik a Kongresszus elé, a tervek szerint 2017 elején. Az új alkotmányról szóló végső javaslat elfogadásáról népszavazás dönt majd.

Berbás Péter

Friss hírek