Mexikó: 14 éves bérgyilkos ölt Tijuanában

Több mint ezer olyan kiskorú van rács mögött emberölésért Mexikóban, akiket a kábítószer-maffia emberei béreltek fel. Kedden egy 35 év körüli férfit ért támadás Tijuana (Baja California, Mexikó) belvárosában. A 14 éves támadó egy ismeretlen személy felkérése cselekedett, aki 1 800 dollárt ajánlott fel neki, ha teljesít egy „kisebb melót”.

A férfi több lövést kapott az arcán, mellkasán és vállán, életét a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni. A rendőrség elfogta a támadót, aki kezében a 40-es kaliberű revolverrel a szomszédos utcán keresztül próbált meg elmenekülni. A Közbiztonsági Minisztérium szerint a támadó a vallomásában azt mondta, hogy egy ismeretlen személy felkérése cselekedett, és nem ismerte az áldozatát. 

A Belügyminisztérium szerint Mexikó börtöneiben összesen több mint ötezer kiskorú tölti büntetését, akiknek egyötöde erőszakos bűncselekményt követett el. Ezeknek a fiúknak a többsége az őket ért bántalmazás elől elmenekül otthonról. Eleinte utcai árusként vagy építkezési segédmunkásként dolgoznak, míg végül a szervezett bűnözés hálójába kerülnek. A minisztérium szóvivője szerint az elmúlt hónapokban egyre több kiskorú követ el erőszakos bűncselekményeket Tijuanában. Múlt héten négy fiút vettek őrizetbe a város keleti részén, akiket gyilkosságok elkövetésével vádolnak. 

Tijuana Mexikó és az Egyesült Államok határán fekszik. A 1994-ben épült betonfal, amely az Államok felé irányuló illegális bevándorlás feltartóztatására épült, nem állja útját a földalatti alagutakon keresztül folyó drogkereskedelemnek. Az elmúlt tíz évben a hatóságok közel 200 „drogfolyosót” fedeztek fel a környéken.

A múlt évtizedben a drogkartellek között dúló hatalmi harcokban több ezren vesztették életüket. Mára a szélsőséges erőszak mérséklődött, de Baja California továbbra is az ország legvéresebb állama. A Belügyminisztérium adatai szerint ebben az évben augusztusig 845 emberölést regisztráltak. Ebből a gyilkosságok száma 575, ami tíz százalékkal több regisztrált esetet jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Szánthó Zsuzsa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »