Washington újabb háborúba száll be az iszlám szélsőségesek miatt

  • Barack Obama tegnap jelentette be, hogy katonákat küld Afrikába.
  • Az amerikaiak 300 fővel, valamint drónokkal járulnak hozzá a szélsőséges iszlamista Boko Haram elleni harchoz.
  • Egy előőrs már meg is érkezett.
  • A Boko Haram az Iszlám Állam szövetségese a térségben.
  • A nigériai elnök szerint akár idén fel lehet számolni a Boko Haramot, mint harcoló erőt.

Barack Obama amerikai elnök szerdán értesítette a kongresszust arról, hogy felderítő drónokat és mintegy 300 főnyi katonai személyzetet vezényelt Kamerunba a Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet elleni harc fokozása érdekében.

Obama közölte, hogy a yaoundéi kormány beleegyezésével egy 90 fős előőrs hétfőn már meg is érkezett a nyugat-afrikai országba. A saját védelmük érdekében felfegyverzett amerikai katonák légi felderítést és megfigyelést fognak végezni, és addig maradnak Kamerunban, ameddig a segítségükre szükség lesz.

Washingtoni kormányzati tisztségviselőktől származó tájékoztatás szerint az amerikai katonák hírszerzési információkkal fogják ellátni az önmagát az Iszlám Állam (IÁ) szövetségesévé nyilvánított Boko Haram ellen harcoló nigériai, nigeri, kameruni, csádi és benini összefogással felállított többnemzetiségű haderőt.

A Predator drónokat irányító amerikai egységek kezdetekben Kamerun északi részén, Garoua város és a nigériai határ közelében fejtik ki tevékenységüket. Az Egyesült Államoknak nincsenek harcoló alakulatai Afrikában, de Washington egyre növekvő hírszerzési, műszaki és logisztikai támogatást nyújt a Boko Haram ellen harcoló szövetségeseinek és partnereinek.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint nem volt semmilyen olyan „kiváltó esemény”, amelyre reakció lett volna a 300 fős kontingens Kamerunba vezénylése. Earnest szerint az intézkedés része az erőszakos szélsőségesekkel szembeni fokozottabb fellépésnek a térségben.

Muhammadu Buhari nigériai elnök szerdán fogadta az Egyesült Államok Afrikai Parancsnokságát irányító David Rodriguez tábornokot, akinek kijelentette: várakozásai szerint a Boko Haramot mint szervezett harcoló erőt még az év vége előtt fel lehet számolni.

Kitekintő / MTI

Friss hírek