A brazil jegybanknak sikerült megnyugtatnia a piacokat

A Rousseff-kormányt körülvevő növekvő politikai bizonytalanság, valamint az egyre mélyülő gazdasági visszaesés a valaha volt legrosszabb helyzetbe sodorta a brazil valutát, a realt, annak 1994-es bevezetése óta.

A jegybank (BCB) elnöke, Alexandre Tombini tájékoztatójában nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a 371 milliárd dollárt meghaladó devizatartalék egy részét eladásra bocsátanák annak érdekében, hogy lecsendesítsék az árfolyampiacot. Emellett a Kincstár egy korábbi intézkedésében napi aukciókat hirdetett, amelytől a helyi adósságpiac likviditásának megőrzését remélik.

Harmadik negyedéves tájékoztatójában a BCB a 2016-ban várható infláció mértékét a júniusban előrejelzett 4,8%-ot meghaladó 5,3%-ban határozta meg. Jelenleg az éves infláció több mint kétszerese a kitűzött 4,5%-nak. Brazília legnagyobb tőzsdeindexe, a Bovespa is  hullámvölgyön megy keresztül, csütörtökön 2%-os esést könyvelt el, és – bár ezt az érték visszaugrott némileg – a növekedés csak 0,2%-os volt. A válság további aggodalmakat ébreszt, miszerint más hitelminősítő intézetek is követni fogják a Standard&Poor’s példáját, vagyis lefelé módosítják majd Brazília helyét a befektetési rangsorolásban, arra kényszerítve számos globális befektetési alapot, hogy kivegyék a brazil kötvényeket a portfóliójukból.

A Kincstár vezetője, Marcelo Saintive szerint az ország úgy kerülhetné el a további leminősítéseket, ha a kormánynak sikerülne elfogadtatnia a törvényhozással a költségvetési megszorításokat magába foglaló reformcsomagjához, amellyel kimutathatná hosszú távú elkötelezettségét a költségvetés egyensúlyának visszaállítása iránt.

A real helyzete úgy tűnik, rendeződött, miután Tombini a csütörtökön tartott rendkívüli sajtótájékoztatón biztosította a piacokat arról, hogy a jegybank minden rendelkezésre álló eszközével védeni fogja a hazai valutát.

Gál Jolán

Friss hírek