Menekültügy: hivatalosan is segítséget kért Magyarország

Az európai polgári védelmi mechanizmus aktiválását kérte a magyar kormány az Európai Bizottságtól – jelentették be a testület péntek déli sajtótájékoztatóján. Donald Tusk rendkívüli EU-csúcsot hívhat össze, ha hétfőn a belügyminiszterek nem tudnak megállapodni a Bizottság új menekültügyi javaslatairól.

Az európai polgári védelmi mechanizmus aktiválására kérte a magyar kormány Brüsszelt – jelentették be az Európai Bizottság pénteki sajtótájékoztatóján.

A testület szóvivője hozzátette, hogy a mechanizmus aktiválásával Budapest matracok, meleg takarók, sátrak és fűtő alkalmatosságok (például hősugárzók) szállítását várja a tagállamokból a menekültek megfelelő elszállásolásának az érdekében.

A magyar kérést hazánk állandó EU képviselője terjesztette elő az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Juncker és a 28 tagállam nagyköveteinek csütörtöki kétórás munkaebédje során, amelyen részletesen megvitatták a Bizottság szerdán előterjesztett új menekültügyi javaslatait.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken jelezte, hogy rendkívüli EU-csúcs összehívására készül még szeptemberben abban az esetben, ha a tagállamok belügyminiszterei hétfői összejövetelükön nem tudnának megállapodásra jutni arról az átfogó menekültügyi javaslatcsomagról, amit szerdán mutatott be az Európai Bizottság.

A csomag egyik központi eleme további 120 ezer menekült szétosztása a tagállamok között Magyarországról, Olaszországból és Görögországból, valamint egy kötelező érvényű állandó áthelyezési mechanizmus létrehozása, amit a visegrádi 4-ek elutasítanak. Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszter pénteken Prágában találkozik a négy ország külügyminisztereivel, hogy megpróbálja rávenni őket ellenkezésük feladására.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »