Liberális riasztás Brüsszelnek az új magyar szabályok miatt

A magyar menekültügyi rendszert és a btk-t érintő, szeptember 15-én hatályba lépő törvénymódosítások uniós joggal való összeegyeztethetőségének haladéktalan vizsgálatára sürgette levélben az Európai Bizottság elnökét és első alelnökét az európai liberálisok parlamenti frakciója.

Az Európai Bizottság elnökének és első alelnökének küldött levélben fejezte ki mély aggodalmát az európai liberálisok parlamenti frakciójának vezetése a szeptember 15-én hatályba lépő magyar határrendészeti és menekültügyi szabálymódosítások miatt, arra sürgetve Brüsszelt, hogy haladéktalanul vegye górcső alá a magyar törvénymódosításokat.

„Információink szerint a módosított jogszabályok és kísérő intézkedések kedden lépnek hatályba és többek között kiterjednének a magyar államhatár illegális átlépésének szabadságvesztéssel való szankcionálására, és lehetővé tennék a rendőri erőknek otthonok és magántulajdonban lévő ingatlanok bírói engedély nélküli átkutatását” – áll a levélben.

A levél aláírói – Guy Verhofstadt, a pártcsoport elnöke és két alelnöke – felszólítják a Bizottságot, hogy a magyar kormány által foganatosított szükségintézkedéseknek ne csupán az uniós menekültügyi joganyagnak való megfelelését vizsgálja, hanem az EU-szerződés 2-ik cikke és az EU alapvető jogi chartája szempontjából is tegye mérlegre.

„A menekültügyi törvény és a büntető törvénykönyv (btk) módosítása rendkívül súlyos aggályokat vet fel a nemzetközi védelmet kérők jogait illetően, miként a Charta által garantált alapvető jogokat illetően is, amelyeket valamennyi EU-tagállamnak be kell tartania” – fogalmaznak az ALDE frakció vezetői.

A liberális politikusok szerint „a jelenlegi magyarországi helyzet és a rendkívüli intézkedések kapcsán felmerült aggodalmak újfent rámutatnak a jogállamiság romló helyzetére az unió egyik tagállamában”.

„Orbán úr brutális új leszámolásra készül a jövő héten Európába érkező menekültekkel szemben. Ezek az új intézkedések az Európai Unió egészét érintik; legfőbb ideje, hogy az Európai Bizottság közbelépjen” – szögezte le közleményében Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője, hozzátéve, hogy „hány kerítést fog Orbán úr felhúzni, mielőtt a Bizottság cselekvésre szánja el magát?”

Sophie In’t Veld, az ALDE-csoport első alelnöke szerint „a magyarországi helyzet kezd teljesen kicsúszni az ellenőrzés alól. Magyarországnak eleget kell tenni nemzetközi és uniós jogból fakadó kötelezettségeinek. Elvárom, hogy a Bizottság, a Tanács és a Parlament nyomás alá helyezze Orbánt. A helyzet robbanékony és nem várhat napokig a megoldás. Több áldozat és lehetséges erőszak várható, ha Európa nem cselekszik most” – jelentette ki a holland liberális képviselő.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »