„Legyen a montenegrói nyelv hivatalos használatban Verbászon”

A montenegrói nyelv és írás hivatalos használatba vételéről nyújtott be hivatalos kérelmet Verbász községnek a Montenegrói Nemzeti Tanács.

Aleksandra Vučinić, a Montenegrói Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke írásos nyilatkozatában kifejtette: a kérelemben rámutatnak arra, hogy a 2011-es népszámlálási adatok szerint 7000 montenegrói él Verbász község területén, ami a teljes lakosság 17,5 százaléka. Mint hozzátette, a hivatalos nyelvhasználatról szóló törvény szerint a helyi önkormányzatoknak kötelessége hivatalossá nyilvánítani annak a nemzeti kisebbségnek a nyelvét és írását, amely a lakosság 15 százalékát képezi az adott községben.

„A nemzeti tanács a kérelemben rámutatott arra, hogy a szóban forgó törvényes norma imperatív jellegű, ezért Verbász községnek kötelessége kezdeményezni a statútum módosítását, amelynek értelmében hivatalos használatba kerülne a montenegrói nyelv” – fejtette ki Vučinić.

Emlékeztetett továbbá a tartományi ombudsman 2013-as dokumentumára, amelyben javasolja Verbász községnek a montenegrói nyelv és írás hivatalos használatba vételét.

A Beta tudósítása szerint Vučević rámutatott arra is, hogy Szerbiában Verbászon kívül egyedül Kishegyesen adottak a törvényes feltételei a montenegrói nyelv és írás hivatalos használatba vételének, s ott ezt meg is történt még 2010-ben.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »