„Legyen a montenegrói nyelv hivatalos használatban Verbászon”

A montenegrói nyelv és írás hivatalos használatba vételéről nyújtott be hivatalos kérelmet Verbász községnek a Montenegrói Nemzeti Tanács.

Aleksandra Vučinić, a Montenegrói Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke írásos nyilatkozatában kifejtette: a kérelemben rámutatnak arra, hogy a 2011-es népszámlálási adatok szerint 7000 montenegrói él Verbász község területén, ami a teljes lakosság 17,5 százaléka. Mint hozzátette, a hivatalos nyelvhasználatról szóló törvény szerint a helyi önkormányzatoknak kötelessége hivatalossá nyilvánítani annak a nemzeti kisebbségnek a nyelvét és írását, amely a lakosság 15 százalékát képezi az adott községben.

„A nemzeti tanács a kérelemben rámutatott arra, hogy a szóban forgó törvényes norma imperatív jellegű, ezért Verbász községnek kötelessége kezdeményezni a statútum módosítását, amelynek értelmében hivatalos használatba kerülne a montenegrói nyelv” – fejtette ki Vučinić.

Emlékeztetett továbbá a tartományi ombudsman 2013-as dokumentumára, amelyben javasolja Verbász községnek a montenegrói nyelv és írás hivatalos használatba vételét.

A Beta tudósítása szerint Vučević rámutatott arra is, hogy Szerbiában Verbászon kívül egyedül Kishegyesen adottak a törvényes feltételei a montenegrói nyelv és írás hivatalos használatba vételének, s ott ezt meg is történt még 2010-ben.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

Piaci körkép: újabb felpattanást adott vissza a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a negyedik negyedéves német GDP jelentést, az adat megerősítette az előzetes adatokat, ezek alapján pedig a német gazdaság teljesítménye az utolsó negyedévben visszaesett. A Henkel 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot indít.

Read More »

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Leave a Reply