„Legyen a montenegrói nyelv hivatalos használatban Verbászon”

A montenegrói nyelv és írás hivatalos használatba vételéről nyújtott be hivatalos kérelmet Verbász községnek a Montenegrói Nemzeti Tanács.

Aleksandra Vučinić, a Montenegrói Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke írásos nyilatkozatában kifejtette: a kérelemben rámutatnak arra, hogy a 2011-es népszámlálási adatok szerint 7000 montenegrói él Verbász község területén, ami a teljes lakosság 17,5 százaléka. Mint hozzátette, a hivatalos nyelvhasználatról szóló törvény szerint a helyi önkormányzatoknak kötelessége hivatalossá nyilvánítani annak a nemzeti kisebbségnek a nyelvét és írását, amely a lakosság 15 százalékát képezi az adott községben.

„A nemzeti tanács a kérelemben rámutatott arra, hogy a szóban forgó törvényes norma imperatív jellegű, ezért Verbász községnek kötelessége kezdeményezni a statútum módosítását, amelynek értelmében hivatalos használatba kerülne a montenegrói nyelv” – fejtette ki Vučinić.

Emlékeztetett továbbá a tartományi ombudsman 2013-as dokumentumára, amelyben javasolja Verbász községnek a montenegrói nyelv és írás hivatalos használatba vételét.

A Beta tudósítása szerint Vučević rámutatott arra is, hogy Szerbiában Verbászon kívül egyedül Kishegyesen adottak a törvényes feltételei a montenegrói nyelv és írás hivatalos használatba vételének, s ott ezt meg is történt még 2010-ben.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »