Rálőttek egy ellenzéki párt kampányautójára Törökországban

Ismeretlen elkövetők tüzet nyitottak a kurdbarát ellenzéki Népi Demokratikus Párt (HDP) kampányautójára Törökország keleti részén, és megölték a kisbusz sofőrjét – közölték török tisztviselők csütörtökön.

A 35 éves sofőr holttestét szerda késő este találták meg a hatóságok – mondta el Bingöl tartomány kormányzójának hivatala.

A támadás indítéka nem ismert. Recep Tayyip Erdogan török államfő pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és török nacionalisták azonban azzal vádolják a kurdbarát pártot, hogy kapcsolatban áll a Törökország dél-keleti részén autonómiáért harcoló kurd felkelőkkel.

A vasárnapi választások kampánya során több erőszakos cselekményt követtek már el az ország dél-keleti részén. Május közepén két robbanás volt néhány perces eltéréssel Törökország déli részén a HDP irodáiban, aminek során hat ember megsérült.

Az egyik robbanás Adana városban volt, amelyet feltehetően egy, az irodába kézbesített küldemény okozott. A második robbanás a HDP mersini irodájánál történt, de itt senki sem sérült meg. Pár nappal később egy iszlamista párt két támogatója halt meg a HDP támogatóival való összecsapás során.

Ugyancsak májusban az AKP egyik jelöltjét támadták meg késsel ismeretlenek Adanában. Egy ellenzéki jelölt pedig kórházba került, miután ismeretlenek tüzet nyitottak rá, és egy lövedék a térdét találta el.

Az Anadolu török állami hírügynökség arról számolt be csütörtökön, hogy egy négy napja elrabolt független jelölt megkerült az ország déli Gaziantep kormányzóságában. A jelöltet egy országúton találták meg.

Törökországban június 7-én parlamenti választásokat tartanak, amelyben a HDP jelentős szerepet kaphat. Amennyiben a párt eléri a törvényhozásba kerüléshez szükséges 10 százalékos küszöböt, akkor megakadályozhatja a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját abban, hogy többséget szerezzen az alkotmány módosításhoz. Recep Tayyip Erdogan elnök azt tervezi, hogy a választásokat követően az alkotmány módosításával kiszélesíti az államfői jogköröket, így szilárdítva meg a hatalmát.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »