Stoltenberg: Oroszország nem jelent közvetlen fenyegetést a NATO tagállamaira

Oroszország nem jelent közvetlen fenyegetést a NATO tagállamaira nézve, az észak-atlanti szövetség még mindig bízik abban, hogy javulnak kétoldalú kapcsolatai Moszkvával – hangoztatta csütörtökön Oslóban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A politikus szülőhazájában, Norvégiában tett rövid látogatása során, a kelet-ukrajnai Krímben és Grúziában történtekre utalva, kifejtette: Oroszország korábban is kész volt erőt alkalmazni, hogy megváltoztassa határait Európában.

Az NRK közszolgálati rádiónak azt mondta: „Nagyobb kiszámíthatatlanságot, bizonytalanságot, több békétlenséget látunk. Úgy vélem azonban, hogy Keletről nem fenyeget közvetlen veszély egyetlen NATO tagállamot sem.”

A NATO rendszeresen bírálja Moszkvát az ukrajnai konfliktusban játszott szerepért, és azt követeli, járuljon hozzá teljes mértékben a kelet-ukrajnai tűzszünethez. Oroszország viszont cáfolja, hogy csapatokat és fegyvereket küldene Kelet-Ukrajnába a szeparatisták támogatására.

Az ukrajnai konfliktus különösen az egykori Szovjetunió tagköztársaságai közül a NATO-hoz csatlakozott balti államok, Észtország, Lettország és Litvánia biztonságérzetét rendítette meg. Az Európai Unió többi részétől viszonylag elszigetelt, kis területű balti államokban jelentős orosz ajkú kisebbség él. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavalyi beszédében azt mondta, hogy ez utóbbi kisebbség jogot teremt Moszkvának a katonai beavatkozásra.

Stoltenberg, az egykori norvég kormányfő, hangsúlyozta: reméli, hogy az észak-atlanti szövetség és Oroszország között javulhat a viszony. „Célunk továbbra is az, hogy együttműködjünk Oroszországgal. Ez szolgálja a NATO és Oroszország érdekeit is”- hangoztatta a NATO-főtitkár.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »