Menekültügy: Olaszország egyenlő tehermegosztást sürget

Az olasz belügyminiszter sürgette, hogy a menekültügy kezelésében egyenlően osszák meg a terheket az európai uniós tagállamok között. Angelino Alfano egy szombati lapinterjúban lehetetlennek nevezte, hogy „öt tagország – Olaszország, Németország, Svédország, Ausztria és Magyarország – egyedül viselje a menekülthullám összes terhét.”

Az Il Messaggero című lapnak nyilatkozva a miniszter hangsúlyozta: Olaszország célja az, hogy valamennyi uniós tagállam elfogadja a terhek igazságos megosztásának elvét. Kijelentette, hogy az említett öt ország mellett a többi huszonhárom uniós tagállam részéről is konkrét szolidaritásvállalásra van szükség. „EU-tagnak lenni azt jelenti, hogy a felelősséget is vállalni kell” – mutatott rá Alfano, aki a menekültügy kezeléséről 1990-ben aláírt dublini megállapodás revízióját sürgette.

Az olasz belügyminiszter ideiglenes, egy vagy két évre szóló tartózkodási engedély mellett foglalt állást. Ez – mint fogalmazott – lehetővé tenné, hogy a menedéket kérők más uniós tagállamokhoz fordulhassanak.

A miniszter szerint az általa említett igazságos tehermegosztásnak Olaszországon belül is érvényesülnie kell. Utalt arra, hogy Szicília – ahol a menekültek kilencven százaléka landol – a migránsok húsz százalékánál többet nem képes befogadni. Elmondta, hogy a menekültek jobb elosztása érdekében tárgyalásokat folytat különböző olasz régiókkal, illetve térségekkel.

Jelenleg kereken hetvenezer menekült tartózkodik a különböző olasz befogadó létesítményekben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »