Genfben folytatódik az iráni nukleáris tárgyalás

Abbas Araghchi iráni külügyminiszter-helyettes kedden bejelentette, hogy január 18-án Genfben folytatódnak az iráni nukleáris tárgyalások külügyminiszter-helyettesi szinten.

Január 18-án folytatódnak a nukleáris tárgyalások Irán és a hatok (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína és Egyestül Államok) között, idézte Abbas Araghchi iráni külügyminiszter-helyettest az IRNA iráni hírügynökség. 

Az újabb fordulóban a résztvevő országok külügyminiszter-helyettesei egyeztetnek majd a tizenkét éve tartó válság megoldásáról. A tervek szerint Genfben az urándúsítás mértéke lesz napirenden. Araghchi azt is megemlítette, hogy a genfi megbeszélés előtt Irán az Egyesült Államokkal és Oroszországgal is tart kétoldali tárgyalásokat. 

Ugyancsak kedden Javad Zarif iráni külügyminiszter a teheráni parlament számára tartott tájékoztatót a tárgyalás üteméről és kijelentette, hogy a nyugati kormányok a tárgyalásokkal elismerték Irán legitim urándúsításhoz való jogát. Zarif azt viszont a parlament előtt is kizárta, hogy elfogadják uránkészletüknek Iránon kívüli dúsítását. 

Zarif retorikáját valószínűleg nagyban befolyásolhatta, hogy a parlamentnek kellett beszámolnia a tárgyalásokról. Bár Hasszán Rohani 2013-as megválasztása óta az országban a mérsékeltek előnyösebb helyzetbe kerültek, az iráni parlamentben a 2012-es választások óta a keményvonalasok és a konzervatívok vannak többségben.

Irán és a hatok több mint egy éve próbálkoznak egy kompromisszumos egyezménnyel előállni a nukleáris kérdésben. A nyugati álláspont szerint Irán programjának többek között teljesen átláthatónak kell lennie, hogy teljes mértékben kizárható legyen az atomprogram katonai felhasználása. Irán tagadja a fegyverkezési vádakat és kitart a program civil mivolta mellett. A tárgyalófelek tavaly november 24-én megállapodtak a tárgyalások meghosszabbításának 2015 júliusáig. 

Vágner Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »