Folytatódik a Mistral-ügy

A Vlagyivosztok nevű Mistral helikopterhordozó hajó november 14-én került volna átadásra az orosz haditengerészetnek. Az eseményre Párizs kérésére nem került sor, azonban a hadihajók átadásának elhalasztása nem jelenti azt, hogy Franciaország felmondta volna az Oroszországgal megkötött szerződést.

Nem tartották meg  a november 14-re tervezett hajóátadási ünnepséget a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire kikötővárosában, ott ahol az Oroszországnak szánt Mistralokat építették. Az első hajó leszállításának újabb lehetséges időpontjáról még nem született döntés, de egyes források szerint ez akár november végén is megtörténhet.Ezt az információt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg Párizsban.

Franciaországra nagy nemzetközi nyomás nehezedik a szállítások leállítása érdekében. Az ukrán válság miatt az Európai Unió július végén gazdasági szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt. Az Egyesült Államok és a többi NATO tagállam is felszólította Párizst, hogy az ukrajnai válság miatt tartsa távol magát az üzlettől, mert az szembemegy az Oroszország ellen hozott szankciókkal.Az ukrán válság fejleményei miatt a francia kormány még szeptemberben felfüggesztette az Oroszországnak eladott első Mistral eredetileg októberre tervezett leszállítását. 

A francia-orosz szerződés

A két Mistral típusú francia helikopterhordozó Oroszországba szállításáról még 2011 júniusában írtak alá megállapodást Szentpéterváron a francia DCNS és az orosz Roszoboronexport képviselői. Az 1 milliárd 200 millió eurós szerződésértelmében az első, Vlagyivosztok nevű hadihajó leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. A második hajó, a Szevasztopolvárhatóan jövő év őszén kerül átadásra.Moszkva csak ezt követően hajlandó kifizetni a végösszeget a franciáknak.

A legmodernebb haditechnikát jelentő egyik helikopter-hordozó átadását november 14-én tervezték, azonban Párizs kérésére az eseményt nem tartották meg. A francia fél a Mistralok leszállításának kulcsfontosságú feltételeként szabta meg a kelet-ukrajnai helyzet stabilizálását.

Az ITAR-TASS orosz hírügynökség értesülései szerint a szerződés lehetővé teszi Párizs számára, hogy elhalassza az első hajó átadását, eredetileg november hónaptól számítva maximum 3 hónapig. Moszkva jelezte, ha nem szállítják le időben a megrendelt hadihajókat, akkor a szerződés értelmében a francia félnek több millió eurós büntetésre kell számítania. Emellett a Mistralokat nem adhatják el más országoknak, mert a hajókba orosz tulajdonú alkatrészek vannak beépítve. Ahhoz, hogy az orosz tulajdonban lévő  kommunikációs berendezéseket és kábeleket eltávolítsák, az egész hajót szét kellene bontani – számol be a hírügynökség.

Az orosz parlament alsóházának külügyi bizottságát vezető Alekszej Puskov jogalkotó azt a kritikát fogalmazta meg Franciaországgal szemben, hogy nem mint önálló állam, hanem az amerikai diplomáciának alárendelve hozza meg döntéseit.

Figyeljék csak meg Franciaország és a Mistral hadihajók ügyét. Mindenki tudja, mi a franciák nemzeti érdeke. De mindenki beláthatja, hogy ebben a kérdésben Franciaország nem mint független állam jár el – mondta Puskov.

Manuel Valls francia miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Franciaország egy olyan ország, amely tiszteletben tartja kötelezettségvállalásait és amely önállóan hozza meg döntéseit.  Az Oroszországgal kötött megállapodás érvényben marad és a hajókat leszállítja a francia állam, ha betartják a tűzszüneti megállapodást és folytatódik a politikai javulás Ukrajnában. „Fontos, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti viszony ismét békés útra terelődjön. Sajnos azonban még mindig messze állunk ettől. Ezt bizonyítják az elmúlt napok és hetek történései is. A háború még tart, amiben emberek halnak meg. Ezért mindent meg kell tenni a béke érdekében. Mindenkinek részt kell vennie ebben a folyamatban – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Szécsi Annamária

Friss hírek