Törökország részt vesz a kurd harcosok kiképzésében

Egyre nagyobb szerepet vállal a török vezetés a konfliktusban. A kezdeti vádak után, miszerint az ország vonakodik aktívan részt venni az Iszlám Állam elleni harcban, most a menekültek ellátásán kívül már három hete képzi ki a Peshmerga erőit Észak-Irakban, valamint segíti az újonnan felálló Iraki Nemzeti Gárdát is.

Török katonák képezik ki az iraki kurd fegyveres erő, a Peshmerga tagjait Észak-Irakban, valamint hasonló jellegű segítséget nyújtanak egy újonnan felállított iraki katonai egységnek Bagdadban, adta hírül a Reuters egy magas rangú török tisztségviselőre hivatkozva.

A bejelentés azután érkezett, hogy Joe Biden amerikai alelnök Isztambulban járt, ahol Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, illetve Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tárgyalt az Iszlám Állam elleni harc kapcsán.

Bár jelentős változásra a dzsihadisták elleni stratégiában a tárgyalások után sem számíthatunk, Joe Biden elmondta, hogy ő és a török elnök egy négy órás megbeszélés keretében megvitatták a szíriai elnök, Bassár el-Aszad hatalmának megtörését, ami Törökország egyik fő követelése.

„Szíriával kapcsolatban nemcsak az Iszlám Állam menedékhelyeinek felszámolásáról, illetve legyőzéséről tárgyaltunk, hanem a szíriai „mérsékelt” lázadók erősítéséről, valamint a politikai átmenetről, amelynek részeként Bassár el-Aszad távozik a hatalomból”, mondta az amerikai alelnök.

Törökország szerepe ma sem teljesen világos az Iszlám Állam elleni konfliktusban. Azt világossá tette a török vezetés, hogy nem kívánnak közvetlenül a frontvonalban harcolni, valamint szeretné, ha dzsihadisták elleni harcot összekapcsolnák a szíriai elnök gyengítésével is.

Ankara szerint amíg Aszad hatalmon van, addig nem lehet béke az országban. Az iraki példát tartja követendőnek Törökország, ahol Núri al-Málikit, a szunnitákat marginalizáló síita miniszterelnököt Haider al-Ábádi váltotta, aki szintén síita, de jóval mérsékeltebb vonalat képvisel.

A Peshmerga szóvivője, Halgurd Hikmat elmondta, hogy a török katonák három hete kezdték meg a kurd harcosok kiképzését. Egy török tisztségviselő továbbá kijelentette, hogy hasonló jellegű támogatást adnak az Iraki Nemzeti Gárdának.

„Törökország már segít a Peshmerga erőinek kiképzésében, továbbá döntés született arról is, hogy kiképezzük és további támogatásokat adunk a Nemzeti Gárdának is”, mondta a magas rangú tisztségviselő.

Haider al-Ábádi iraki miniszterelnök szeptemberben jelentette be tervét egy új Nemzeti Gárda létrehozásáról, amelynek küldetése az lenne, hogy az intézmény alatt egyesítse a helyi harcosokat, és ezzel az egyes tartományok válnának felelőssé saját biztonságukért.

Káply Mátyás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »