Tovább szorul a hurok a francia szocialisták körül

A konzervatív jobboldal előretörése után kérdés, hogyan tudják majd keresztülvinni megszorító intézkedéseiket a szocialisták Franciaországban.

A szocialisták 2011-es történelmi győzelme után idén ismét a konzervatív jobboldal felé billen a mérleg Franciországban: a szeptember 29-i szenátusi választásokon az UMP (Unió egy Népi Mozgalomért) és a centrista UDI (Független Demokratikus Unió) szerezték meg a legtöbb szavazatot, így 188 delegált szenátorral ők kerültek többségbe a francia felsőházban. A választások a Nemzeti Frontnak (Front National) is sikert hoztak. Az elmúlt 40 évben most először jutott be a szenátusba a szélsőjobboldali párt és két széket is szerzett.

A 2011-es szocialista fordulat, a baloldali szenátorok nyitottsága a szakértők szerint új lendületet hozott a szenátusba. Ennek legfőbb bizonyítékaként az egyneműek házasságát legalizáló törvény elfogadását hozzák fel. Kérdés, hogy a jobboldali többségben mennyire marad meg ez a tendencia. 

A korábbi érában a problémát az jelentette, hogy az erős „ülésponttal” rendelkező szenátorok, akik gyakran polgármesteri tisztséget is betöltenek, inkább képviselték lokális érdekeiket és szembeszálltak Hollande olyan törekvéseivel, mint az ország adminisztratív térképének megújítása, vagy a nyugdíjrendszer megreformálása. A szocialisták számára a márciusi helyhatósági – és a május európai parlamenti választások után ez a harmadik alkalom, hogy alulmaradnak. A szenátus Hollande számára még a baloldali többség időszakában sem jelentett mindig stabil támogatást, így várható, hogy mostantól még inkább felerősödnek az Hollande és az ellenzék között folyó harcok.

A mostani UMP és UDI többség nehézséget jelent az Hollande előtt álló gazdaságimegszorító csomagok kapcsán is. A 0 százalékos gazdasági növekedés, a magas munkanélküliség és  államháztartási hiány miatt a szocialisták a szerdán bejelentésre kerülő 2015-ös költségvetésben kívánják prezentálni a tervezett megszorításokat.

Didier Guillaume szocialista vezető szerint a jobboldal stabil többsége számszerűsítve igaz ugyan, ám az UDI- UMP szövetsége szerinte a valóságban bármikor változhat, és nem biztosított az UMP túlsúlya sem. A szocialisták számára ugyancsak megnyugtató lehet a tény, hogy a nemzetgyűlésben, vagyis a törvényhozás legbefolyásosabb szervében még mindig többségben vannak.

A konzervatívok térhódítása mellett a jobboldal szélsőséges pártja számára is sikert hozott a választás. A Nemzeti Front két delegáltja, Stephane Ravier Marseilles-ből, David Rachline pedig Fréjus-ból jutottak be a Szenátusba. Rachline egyben a legfiatalabb megválasztott szenátor is. A Nemzeti Front nagy győzelemnek tekinti Ravier és Rachline bejutását, Ravier úgy nyilatkozott „már csak egy ajtót kell kinyitniuk”, amit Marine Le Pen szerinte sikerrel meg is tesz, így utalva a 2017-es elnökválasztásra.

A szenátus hatalma a francia törvényhozásban korlátozott, alkotmánymódosításokat blokkolhat illetve újratárgyalásra visszaküldheti a törvényjavaslatokat a nemzetgyűlésnek. Az itt szerzett két szék nem jelent különösebb hatalmat a szélsőjobboldal kezében. A Nemzeti Front bejutásában érdemes figyelembe venni azonban, hogy már nem közvetlen választások útján került a szélsőjobb a törvényhozásba.  A szenátus tagjait egy elektori kollégium választja, vagyis a Nemzeti Front 2 jelöltjének bejuttatása a választópolgárok által felelős pozícióhoz juttatott politikusok preferenciáit tükrözik.

A következő héten a szenátusban az elnöki posztért folynak majd a harcok, aki a köztársasági elnök helyébe léphet, ha az valamiért nem tudja tovább betölteni pozícióját. 

Szabó Gréta

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »