Iszlám Állam: támogatja Kína az Obama-tervet

A kínai diplomácia sajátos nyelvezetét használva ugyan, de támogatásáról biztosította Barack Obama amerikai elnök frissen bejelentett tervét az Iszlám Állam (IÁ) elleni határozott fellépésre, Szíria és Irak bombázásra.

A kínai külügyminisztérium szóvivője az Obama bejelentésével kapcsolatos kérdésre válaszolva azt hangoztatta, hogy „a nemzetközi közösségnek együtt kell dolgoznia a terrorizmus elleni harcban, beleértve egyes országok erőfeszítéseinek támogatását”.

Hua Csun-jing úgy fogalmazott, hogy „a terrorizmus nemzetközi táptalaját még távolról sem sikerült megszüntetni”, s úgy vélte, hogy az IÁ fegyveresei Szíriában és Irakban új veszélyt jelentenek a globális biztonságra. Hozzátette, mindez a terrorizmus elleni nemzetközi összefogást is új kihívások elé állítja. A helyzetet „összetettnek és súlyosnak” nevezte.

Hua kijelentette, hogy Kína ellenzi a terrorizmus minden formáját, mindazonáltal megjegyezte, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni harc során „tiszteletben kell tartani a nemzetközi szabályokat, s velük együtt az érintett országok szuverenitását, függetlenségét és területi integritását is”.

Megfigyelők szerint Susan Rice, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, aki a hét elején háromnapos látogatáson járt a kínai fővárosban, hogy előkészítse Barack Obama novemberi tárgyalásait, pekingi megbeszélésein feltehetően már tájékoztatta kínai partnereit Obama várható lépéséről és meggyőzte őket annak szükségességéről.

A szíriai ellenzék is kész együttműködni az Egyesült Államokkal

A Nyugat támogatta szíriai ellenzéki szövetség, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) közölte csütörtökön, hogy kész együttműködni az Egyesült Államokkal az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szemben, miután Barack Obama amerikai elnök most először engedélyt adott a dzsihadisták elleni légicsapásokra Szíriában is.

Közleményében a koalíció támogatásáról biztosította Obama akciótervét, amelyet ” már régóta szorgalmazott”, s amely nem zárja ki a csapásokat az IÁ szíriai állásai ellen, továbbá előirányozza a lázadó erők kiképzését. „Sürgetjük az amerikai kongresszust, hogy mielőbb hagyja jóvá az elnök tervét, s tegye lehetővé a Szabad Szíriai Hadsereg kiképzését és felfegyverzését” – olvasható Hádi al-Bahrának, a koalíció elnökének az írásos közleményében.

Barack Obama helyi idő szerint szerda esti televíziós beszédében közölte, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, s harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH), a törökországi bázisú SZNK fegyveres szárnya „sikerrel járhat, de szüksége van segítségre ahhoz, hogy hiteles és jól felszerelt erővé váljon” – áll a koalíció dokumentumában. Mindamellett „látni kell, hogy a Szíriában uralkodó erőszak, brutalitás és a büntetlenség érzete mögött az Aszad-rezsim (Bassár el-Aszad elnök rendszere) áll” – tették hozzá.

„A csupán az IÁ ellen vívott harc nem hozhat stabilitást a térségnek, és nem szabadíthat meg a szélsőségesektől. Meg kell gyengíteni és végül megdönteni az elnyomó Aszad-rezsimet, amely kész destabilizálni az egész térséget egyetlen cél, a hatalmon maradás érdekében” – írta az SZNK elnöke.

Kitekintő / MTI

Friss hírek