Mandela országa választ: újra győzhet Zuma pártja

Május 7-én megmozdulnak a Dél-Afrikai Köztársaság választópolgárai. Az apartheid alól 20 éve felszabadított országban eddig minden elnökválasztást a Nelson Mandela által is képviselt Afrikai Nemzeti Kongresszus pártja nyerte meg. Idén nem valószínű, hogy fordul a kocka, bár a jelenlegi elnök számos botránya miatt senki sem mondhat biztosat.

A Dél-Afrikai Köztársaságban a mai napon, azaz május 7-én eldől, mennyire mély az emberek fejében a demokrácia gondolata. Az első szabad, általános választást húsz évvel ezelőtt rendezték meg, amely egyúttal az országot nyomasztó apartheid rezsimnek is véget vetett. Az EISA (Electoral Institute for Sustainable Democracy in Africa – Fenntartható Demokráciaért Afrikában Választási Intézete) szerint a jeles 1994-es évben a választásra jogosultak 86,87 százaléka kívánt beleszólni az ország sorsába, míg 2009-ben már csak 77,3 százalék. Bár a részvételi arány drasztikus csökkenéséről nem beszélhetünk, mégis az idei választás kapcsán az egyik legjobban várt adatnak az számít, hogy mennyien járulnak az urnákhoz. Az egymással versengő politikusok még 24 órával a választások előtt is egytől egyig szavazásra buzdították a lakosságot.

Az UDM (United Democratic Movement – Egyesült Demokrata Mozgalom) elnöke, Bantu Holomisa arra kérte párttársait, valamint a párt ügynökeit, hogy a választások alatt különösen legyenek éberek. Úgy fogalmazott, hogy „most, jobban, mint valaha, ébereknek kell lennünk és pártügynökeinket együttműködésre kell ösztönöznünk, hogy a választás menete minden egyes szavazóállomáson megfeleljen a legszigorúbb elvárásoknak is”. A választás szabad és igazságos menetét minden induló párt közös érdekének nevezte.   

A kormánypárt arra buzdította a szavazókat, hogy éljenek a szabad választás jogával és hajtsák végre a nemzeti demokratikus forradalmat azáltal, hogy az ANC (African National Congress – Afrikai Nemzeti Kongresszus) mellett teszik le a voksukat. Az ANC szóvivője, Jackson Mthembu szerint a Dél-Afrikai Köztársaság elmúlt 20 évében töretlen és robosztus volt az átmenet az ország politikai kultúráját tekintve. Mindezt olyan pozitív eredményekkel egészítette ki beszédében, mint a tolerancia, a nézetek sokféleségének megőrzése és az államhatalom megosztásának sikere. Mthembu elmondta, pártja biztos a választási győzelemben.

Elemzők szerint a legesélyesebb induló továbbra is az ANC

Az 1994 óta folyamatos győzelmeket maga mögött tudó ANC elnökjelöltje a jelenleg is hatalmon lévő Jacob Zuma. A választások előtti utolsó nagygyűlésen Zuma elnök az elmúlt öt év sikereként említette a földreformot, az egészségügy, az oktatás, valamint a vidékfejlesztés területén végzett munkát. A választásokat követő egyik első teljesítendő célnak az elmaradottabb területek közműfejlesztését ígérte. Talán Zuma ellen szólnak azok a hangok, melyek Nelson Mandela egykori harcostársához, Desmond Tutu érsekhez fűzhetők.  Köztudott, hogy az érsek nem ápol jó viszonyt a jelenlegi elnökkel, olyannyira, hogy a dél-afrikai demokrácia húszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre sem hívták meg. A kritikát követően Zuma felszólította a lelki vezetőt, hogy tartsa távol magát a politikától. Tutu érsek az elnök ellenében főleg a szegénység felszámolásának sikertelenségét, valamint az államfő korrupciós botrányait említette. Ez utóbbit az elemzők komoly tényezőként vették figyelmbe az idei választások alakulását illetően, s az eddig mindig magas fölénnyel győzedelmeskedő ANC pártnak most kisebb mértékű győzelmet jósolnak. 

Viharfelhők a választás előtti éjszakán

Május 6-án a késő esti órákban a választási bizottság (Electoral Comission of SA – Dél-Afrikai Köztársaság Választási Bizottsága) két szavazósátrát is felgyújtották Bekkersdalban. A hatóságok szerint az incidens előtt helyi lakosok vertek meg egy férfit, akit lopással vádoltak. Miután a rendőrség beavatkozott és kimentették a lakosok kezei közül a feltételezett tolvajt, bántalmazói futásnak eredtek és gumiabroncsokat kezdtek el égetni, valamint felgyújtották az említett két helyiséget.

Bekkersdal városára eddig is különös figyelmet fordítottak a hatóságok, és a választások zavartalan menete érdekében a hadsereg is megerősítést kapott. Minderre az adott okot, hogy februárban két, az idei választásokra felállított regisztrációs pontot robbantottak fel, majd márciusban az ANC kampányrendezvényén annak tagjait dobálták meg kövekkel. 

Györe Adrienn

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »