Nagy-Britannia továbbra is vonzó célpont

„Jobb munkáért és jobb életért jöttünk ide” – hangzik a sokat ismételt mondat a bevándorlók szájából Nagy-Britanniában. Több mint 200 ezerrel nőtt a migránsok száma az Egyesült Királyságban az előző évhez képest, a többségnek még mindig vonzó a londoni élet.

Nagy számban főleg az Európai Unió tagállamaiból érkeznek: Lengyelország, Spanyolország, Portugália és Olaszország vezeti a listát. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a Romániából és Bulgáriából érkezők száma is magas volt, és összességében kijelenthető, hogy a bevándorlók hetven százaléka dolgozni, 30 százaléka pedig tanulni ment Nagy-Britanniába.

David Cameron brit miniszterelnök korábban arra tett ígéretet, hogy a nettó migrációt százezerre csökkenti 2015-re, a miniszterelnök és Theresa May brit belügyminiszter célja a jövőre esedékes választásokra a „több tízezres” csökkenés elérése lenne. A Downing Street hivatalos szóvivői nyilatkozata szerint a cél nem változott. Úgy vélik, hogy a cél eléréséhez szükséges intézkedéseket sikerült meghozni.

James Brokenshire brit bevándorlási miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a nem EU-s tagállamokból érkező bevándorlók száma szignifikáns mértékben, mintegy ötvenezer fővel csökkent. A miniszter BBC-nek nemrég azt nyilatkozta, hogy 1998 óta nem látta ilyen radikálisan alacsony szinten a Nagy-Britanniába érkező nem uniós polgárok számát.

Vince Cable, a Liberális Demokrata párt tagja ezzel szemben üdvözölte az adatokat, mondván: a konzervatívok ígértek csökkentést, nem pedig maga a brit koalíciós kormány. Érdekes módon a politikus úgy vélte, hogy a bevándorlás a munkahelyek számának növekedését is jelenti egyidejűleg, hiszen a britek szinte alig emigrálnak hazájukból, a bevándorlók számára mégis sikerül munkát biztosítania az államnak.

Yvette Cooper munkáspárti politikus szerint a kormány terve „romokban hever” és teljes „fejetlenség” uralkodik a jelenlegi migrációs politikában. Cooper nem tartja elfogadhatónak Cameron mentegetőzését, hiszen ígéretet tett a csökkentésre, a számok pedig nyilvánvalóan növekedést mutatnak. Úgy vélte: a „ha” és a „de” szavaknak nincs helye a fenti vitában.

Nigel Farage, a UKIP (Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja) vezetője szerint az irányítás teljesen kicsúszott a kormány kezéből. Farage EU-ellenes retorikájának középpontjában mindig is a bevándorlók álltak: szerinte Nagy-Britannia számára egyedül a szabad munkaerőáramlás megszüntetése és a teljes határellenőrzés visszaállítása lehet megoldás, minden más csak „füst és trükk”.

Zsoldos Diána

Friss hírek