Emelkedő munkanélküliség Szlovéniában

Szlovéniában a hivatalos beszámolók szerint is tovább nőtt a munkanélküliség 2013 év végén, illetve 2014 első hónapjaiban. A február közepén nyilvánosságra hozott legfrissebb kimutatások szerint egy hónap alatt is fél százalékot ugrik a nem foglalkoztatottak számaránya abban az egykori jugoszláv tagköztársaságban, amely 2004 májusában a térség éltanulójaként léphetett az Európai Unió tagjainak sorába.

Szlovéniában a legfrissebb kimutatások szerint újabb fél százalékos emelkedéssel 13,5 százalékos szintre emelkedett a munkanélküliségi ráta, ami egyúttal azt jelenti, hogy napjainkban mintegy 130 ezer regisztrált álláskeresőt tartanak számon a máig legfejlettebb, s nagyjából 2 millió lakost felvonultató délszláv országban.

A szlovén hivatalok szerint a nem dolgozók számának növekedése drasztikus szintet ért el, hiszen a fent látható adatok azt jelentik, hogy ma Szlovéniában 4,5 százalékkal több álláskereső él, mint egy évvel korábban.

A munkanélküliség mértékét nemek szerinti megoszlásban is vizsgáló statisztikák szerint az állástalanság éppúgy sújtja mindkét nem képviselőit, hiszen míg a nők körében 14,2 százalékos az álláskeresők aránya, addig a férfiak esetében sem sokkal jobb a helyzet a maguk 13 százalékos mutatójával.

A statisztikusok szerint az a legégetőbb probléma Szlovéniában, hogy a munkanélküliség mértékének növekedése az elmúlt időszakot tekintve valamennyi régióban és ágazatban felütötte a fejét, de leginkább abban a télen egyébként is stagnáló építőiparban, ahol a legutóbbi felmérésekhez képest is újabb 3700 ember maradt munka, s így megélhetés nélkül.

Ezen felül az országban uralkodó gazdasági problémákat az is kiemelkedően szemlélteti, hogy a foglalkoztatottság csökkenésének leginkább az a fiatal, 15-24 év közötti korosztály van kitéve, ahol az egyébként is átlag feletti munkanélküliségi ráta mindössze egy hónap alatt emelkedett 32,4 százalékos szintről 33,8 százalékra.

Szlovénia kormánya a meglehetősen rossz mutatókra egyelőre csak ígéretekkel tudott válaszolni, hiszen a kormány feje, Alenka Bratušek az elmúlt héten kabinetjével egyetemben úgy reagált; Ljubljana középtávon mindenképpen képes lesz újra a három százalékos gazdasági növekedést elérni, illetve elsősorban a fiatal munkavállalókat megcélozva mintegy 60 ezer új álláslehetőséget megteremteni.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek