Négy magyar régió a legszegényebbek között

Négy magyar is helyet kapott az EU 20 legszegényebb régiói között 2011-ben. Az Eurostat régiók fejlettségét mutató friss kimutatásában néhány vaskos meglepetés is előfordul. Pozsony például az ötödik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkezett az EU 272 térsége közül.

A legszegényebbek illetően nem változott az előző évhez képest a régiók fejlettségét bemutató statisztika, amit csütörtökön tettek közzé Brüsszelben. Az EU nyolc legelmaradottabb régiója közül öt bolgár, három román. A bolgár Severozapaden (Észak-Nyugat) és a román Észak-Kelet térség az egy főre eső uniós GDP 29 százalékával sereghajtónak minősül.

A „piszkos” nyolcat azonban szorosan követi (pontosabban éppenhogy megelőzi) Észak-Magyarország, amely az átlaghoz képest 40 százalékkal 2011-ben a kilencedik legelmaradottabb régió volt az Európai Unióban. A legszegényebb régiók 20-as listáján további három hazai régió is helyet kapott: Észak-Alföld (43%), Dél-Alföld (44%) és Dél-Dunántúl (45%). A húsz legszegényebb között összesen hat román, öt-öt bolgár és lengyel, és négy magyar van.

Az egy főre jutó GDP alapján a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország 2011-ben is kiemelkedett a hazai mezőnyből 110 százalékos, tehát uniós átlag feletti fejlettségi szinttel. A második Nyugat-Dunántúl már csak 68, Közép-Dunántúl pedig 59 százalékon állt. Az ország egészét tekintve a magyar GDP 67 százaléka volt az EU28-ak átlagának.

Ha 75 európai régió volt az átlagos fejlettségi szint 75 százaléka alatt, 41 térség egy főre eső GDP-je haladta meg a 125 százalékos szintet. Közülük 11 német, öt-öt holland és osztrák, 3-3 belga, olasz és brit régió.

A korábbi évekhez hasonlóan 2011-ben is Belső-London volt a ranglistavezető: egy főre jutó GDP-je több mint háromszorosa az uniós átlagnak (321%). Luxembourg következett 266 százalékkal, míg a harmadik helyet változatlanul Brüsszel-főváros Régió foglalta el 222 százalékkal. Hozzá kell tenni, hogy London és Brüsszel esetében is meghatározó az ingázók nagy aránya, az ő gazdagságuk is beleszámít a mutatóba.

A negyedik Hamburg után következik a meglepetés: Pozsony és környéke 186 százalékos fejlettségi szinttel Ile de France-t, a holland Groningent, Stockholmot és Prágát megelőzve az ötödik helyen kötött ki.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »