Kína bevette az Antarktiszt is

Kína megnyitotta negyedik antarktiszi kutatóállomását a tengerszint feletti 2600 méteres magasságban – jelentette be az állami óceánügyi hivatal szombaton.

A Tajsanon az antarktiszi nyár időszakában, december és március között húsz ember dolgozhat. A komplexumhoz egy kifutópálya is épült, amely speciális merevszárnyú repülőgépek le- és felszállását teszi lehetővé.

A Déli-sarkvidék új kínai kutatóállomásán a klímaváltozással kapcsolatos méréseket végeznek, a jégtakaró alatti földtani fejlődés alakulását, a gleccsereket, a földmágnesességet és az Antarktisz légkörét figyelik meg. Várhatóan a következő 15 évben szolgálja majd a kínai szakembereket.

Kína elsőként 1985-ben a Déli-sarkvidék határán hozta létre a Csangcseng (Nagy Fal) állomását, majd négy évre rá, szintén a határvidéken a Csungsant. Harmadik állomása, a Kunlun a 25. kínai expedíció jóvoltából 2009-ben épült meg az Antarktisz legmagasabb pontjától, a Dome Argustól alig több mint hét kilométerre.

Az Antarktiszt az 1959-ben megkötött Antarktisz-egyezmény védi, amelyhez Kína 1983-ban csatlakozott. A megállapodás alapján a Déli-sarkvidéken bármely ország létesíthet tudományos kutatóállomást, azonban tilos a kontinens ásványi kincseinek kitermelése, hulladékok tárolása és bárminemű katonai tevékenység.

A kínai kutatók állítólag már az ötödik állomás helyszínének lehetséges pontjait is feltérképezték. Korábbi sajtójelentések szerint a szakemberek keresik a Jeges-tengeren vezető kereskedelmi útvonal kialakításának a lehetőségét is, készülve arra, hogy idővel jelentősen csökken majd a jégtáblák mennyisége a térség vizein.

Kitekintő/MTI

Friss hírek

cafebrunchbudapest.com

Egy ínycsiklandó péksütemény (x)

New York lüktető városának gazdag kulináris hagyománya ihletett egy különleges reggeli élményt, amely most Budapest belvárosában is elérhető. Ha egy finom, és különleges falatra vágysz, érdemes ellátogatnod a város egyik kiemelkedő reggeliző helyére, ahol a világhírű New York-i sütemények izgalmas változatai várják a vendégeket.

Read More »