Megjelenik Tőkés László a kitüntetése visszavonását tárgyaló becsületbíróság előtt

Megjelenik Tőkés László a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága előtt, amely november 20-i ülésén tárgyal kitüntetésének visszavonásáról – közölte hétfőn az MTI-vel Kincses Előd ügyvéd.

Tőkés László európai parlamenti képviselő azután döntött a személyes részvétel mellett, hogy Ionel Haiduc, a becsületbíróság elnöke nem tette lehetővé számára, hogy ügyvéd képviselje a testület szerdai ülésén.

Időközben a román ügyvédi kamara elnöksége jogosnak ítélte, hogy Tőkés Lászlót ügyvédje képviselje a becsületbíróság előtt, de Ionel Haiduc ragaszkodott ahhoz, hogy Tőkés László bepanaszoltként személyesen védje meg magát.

Kincses Előd elmondta: Tőkés László az adott előzmények után úgy döntött, hogy megjelenik a testület előtt, de nem mond le az ügyvédi asszisztenciáról, ezért ketten fognak elmenni a becsületbíróság ülésére.

„Ha a védelemhez való jogot nem tartják tiszteletben, akkor a becsületbíróság döntését semmisnek tekintjük és közigazgatási bírói úton próbáljuk érvényesíteni ezen álláspontunkat” – magyarázta Kincses Előd.

Emlékeztetett hogy az alkotmány mindenkinek biztosítja a védelemhez való jogot, az ügyvédi törvény pedig egyértelműsíti, hogy ez a jog nem csak peres eljárásra vonatkozik. Hozzátette: az érdemrend ügyében döntő héttagú testületnek két olyan tagja is van, aki maga is kérte Tőkés László kitüntetésének visszavonását.

„Aki feljelentő, az nem lehet bíró is. A becsületbíróság illetékességét nem kérdőjelezzük meg, de zárják ki ezt a két személyt ennek az ügynek a tárgyalásáról. Ha ezt nem teszik meg, az illetőknek tartózkodniuk kell a szavazáson” – mondta az ügyvéd.

Tőkés László korábban azzal indokolta távolmaradását, hogy nem hajlandó asszisztálni egy „koncepciós perhez”, amelyet Victor Ponta miniszterelnök politikai megrendelésére egy „szocialista-liberális pártbíróság” bonyolít le.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amelynek visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután az EP-képviselő felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »