Iráni atomprogram – Kerrynek nincsenek különleges várakozásai

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy nincsenek különleges várakozásai az iráni atomprogramról a héten újrainduló genfi tárgyalásokkal kapcsolatban. Jelezte, hogy reményei szerint sikerül véglegesíteni egy átmeneti megállapodást a nukleáris programról.

„Nincsenek különleges elvárásaim a genfi tárgyalásokkal kapcsolatban azon kívül, hogy jóhiszeműen fogunk tárgyalni” – mondta Kerry, amikor Ahmet Davatoglu török külügyminisztert fogadta washingtoni hivatalában.

John Kerry sürgette Iránt, hogy véglegesítse a megállapodást a hatok csoportjával – az ENSZ BT öt állandó tagjával és Németországgal -, mert ezzel bizonyíthatná atomprogramjának békés voltát. Reményét fejezte ki, hogy Teherán kész lesz erre, ugyanakkor kitért az elől, hogy a készülő megállapodás részleteiről nyilatkozzon.

Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal cáfolta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek azt a kijelentését, miszerint a hét végén Jeruzsálembe utazik majd, hogy egyeztessenek az iráni nukleáris programmal kapcsolatos ügyekben. Közölte: csak a hálaadás napja, vagyis november 28. utánra tervezi, hogy visszatérjen Izraelbe és a palesztin területekre.

Washingtonnak az a törekvése, hogy mielőbb megállapodás szülessen az iráni nukleáris programról, feszültségeket szült az Egyesült Államok és Izrael között. Kerry kijelentette, hogy nagy tiszteletben tartja a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök által megfogalmazott biztonsági aggályokat, de kifejezte meggyőződését, hogy egy Iránnal megkötendő egyezség nem jelentene további kockázatot Izrael biztonságára nézve, hanem épp ellenkezőleg: csökkentené a fenyegetést.

Jen Paski amerikai külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy Kerry csak akkor vesz majd részt a szerdán újrakezdődő tárgyalásokban, ha annak lesz értelme, de ezt megítélni csak az eszmecsere megkezdődése után lehet.

Irán ügyében Barack Obama elnök keddre a Fehér Házba hívta a szenátus banki, külügyi katonai és hírszerzési bizottságának vezetőit. Jay Carney, az elnöki hivatal szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Obama tájékoztatni fogja a honatyákat az Iránnak több fázisban folytatandó tárgyalási folyamatról és az ellen fog érvelni, hogy az iszlám köztársaság ellen újabb szankciókat vezessenek be, mert egy ilyen lépés gátolná az iráni nukleáris probléma diplomáciai rendezését.

Irán egyébként tagadja, hogy nukleáris programjának katonai céljai lennének.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »