A Fed célja a növekedés ösztönzése

A Fed legfontosabb célja a gazdasági növekedés támogatása – mondta Janet Yellen, az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer elnökjelöltje csütörtöki szenátusi bizottsági meghallgatásán. Minden jel szerint Yellen fogja váltani Ben Bernanket, a Fed mostani elnökét, megválasztása esetén ő lenne Fed első női elnöke.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény alelnöki posztján 2010 óta hivatalban lévő Yellen szerint a kongresszus nagy felelősséget ruházott a Fedre. Az elmúlt hat év sok amerikainak nehéz volt, a nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb gazdasági krízisen ment keresztül az ország, de a kormányzatnak és a Fed vezetőinek köszönhetően sikerült megbirkózni a válsággal – mondta.

Az elnökjelölt szerint a gazdasági helyzet ma sokkal jobb, mint volt, és folyamatosan javul. Bár a munkanélküliség csökkenőben van, összességében még mindig túl magas. Az infláció viszont alacsony, ezért a Fednek támogatnia kell a gazdasági növekedést. Ez a támogatás teremti meg a lehetőséget, hogy a Fed a lehető leghamarabb visszatérjen a normál működéséhez.

Yellen nyitóbeszéde után a bizottság tagjai tettek fel neki kérdéseket. A meghallgatáson Yellen elmondta, hogy a bankok erősebbek lettek, a szabályozási környezet szigorodott, és a pénzügyi rendszer stabilabbá vált. A stabilitás elérésében része volt a bankok feltőkésítésének, és bele fog tartozni a bankok stressztesztje is.

Ben Bernankehoz hasonlóan Yellen hisz benne, hogy akkor a leghatékonyabb a Fed monetáris politikája, ha az emberek világosan értik, hogy mik a Fed céljai. Yellen szerint Bernanke alatt sikeres volt a Fed kommunikációja, a Fed működése nyitottabb és átláthatóbb lett, és ezt tovább fogja növelni, ha megválasztják elnöknek.

A nagyobb átláthatóságba azonban nem tartozik bele Rand Paul szenátor törvényjavaslatának támogatása a Fed erősebb kormányzati ellenőrzéséről, mert ez sérthetné a függetlenséget. A kommunikációról a leendő elnök beszélt Janet Hagan szenátornak adott válaszában is, hangsúlyozva, hogy a Fed „nem lehet a piacok rabszolgája”, bármennyire is figyelnek a Fed elnökének nyilatkozataira.

A Fed kötvényvásárlási programja kritikusaként ismert Michael Crapo republikánus szenátor kérdésére Yellen kifejtette, hogy a Fed havi vásárlásainak most nagyobb a haszna, mint a költsége. A Fed minden hónapban 85 milliárd dollárt költ kötvényvásárlásra, Yellen szerint a vásárlások szintje egy ideig még ilyen magas lesz, mert ez szükséges az erős gazdasági növekedés eléréséhez.

Hiába kérdezték, Yellen nem adott pontos dátumot a kötvényvásárlási program befejezésére, mert az még nem érte el a célját, ami részben a munkanélküliség 5-6 százalékosra csökkentése lenne. Yellen azonban elismerte, hogy annak is van kockázata, ha túl sokáig folytatódnak a vásárlások, nem csak annak, ha túl hamar felfüggesztik őket.

Michael Johanns republikánus szenátor aggodalmát fejezte ki, hogy ingatlanbuborék alakult ki az amerikai lakáspiacon, de Yellen szerint nincsenek erre utaló jelek. Yellen többször is hangsúlyozta, hogy nem lát azonnali kockázatokat a pénzügyi stabilitásra nézve, de kiemelte, hogy a Fednek már eleve több eszköze van a buborékok kialakulásának meggátolására, mint pár éve.

Robert Corker republikánus szenátor szerint a pénzügyi lazítás segített a nagybankoknak, de aggódott a középosztály jövőjéért. Yellen az egyenlőtlenségek növekedéséről annyit mondott, hogy vannak tanulmányok, amelyek szerint a nagybankok jobban profitáltak a kötvényvásárlási programból, de összességében ez a lépés minden amerikainak segített. Yellen később elmondta, hogy a vagyoni egyenlőtlenségek felszámolása nem a Fed feladata.

Az egyik legerősebb kritikát a demokrata Elizabeth Warren fogalmazta meg, aki arra kérdezett rá, hogy szükség lenne-e most pénzügyi lazításra, ha a Fed a válság előtt „rendesen felügyeli” a bankszektort. Yellen udvariasan kitért a kérdés elől, elmondta, hogy fontos tanulságokat vontak le az évek során; úgy fogalmazott, hogy a Fed valóban nem vett észre néhány lényeges kapcsolatot a jelzáloghitelek és a pénzügyi piac helyzete között.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »