A MOL eladhatja horvátországi részvényeit

A magyar olajtársaság képviselői pénteken előbb tárgyaltak a horvát kormánnyal az Ina sorsáról. Majd menetrend szerint érkeztek az udvarias gesztusokat tartalmazó nyilatkozatok. Végül késő délután a Budapesti Értéktőzsde honlapján megszellőztették az Ina részvénycsomagjainak eladását.

A horvát sajtót, sőt úgy fest a zágrábi kabinetet is meglepetésként érte a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelenő bejelentés. Annak ellenére is, hogy tisztában voltak vele; korábban Orbán Viktor már arra kérte a MOL vezérkarát, hogy szükség esetén fontolják meg a horvát olajtársaság részvényeinek eladását.

Ami biztosnak látszik, hogy a horvát kormány az ország gazdasági nehézségei révén képtelen lesz visszavásárolni a korábban a MOL-nak értékesített részvényeket. Ennek fényében viszont egyre nagyobb az esély arra, hogy egy a horvátok által aligha óhajtott orosz befektető kezébe kerülnek az Ina részvénycsomagjai.

Emellett persze van még egy egyre halványodó lehetőség arra is, hogy Magyarország stratégiai érdekeit szem előtt tartva korábban mind Orbán Viktor, mind pedig most a magyar olajtársaság vezérkara csupán ráijeszteni akart az egyébként meglehetősen makacsul tárgyaló horvát kabinetre. Az alább olvasható nyilatkozat ugyanakkor elég egyértelműen fogalmaz. A MOL álláspontját változtatás nélkül közöljük:

„A MOL álláspontja az INA-ban meglévő befektetésével kapcsolatban: A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság alábbiakban tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket az INA-ban meglévő befektetésével kapcsolatos álláspontjáról.

A MOL Igazgatósága felhatalmazta az Ügyvezető testületet, hogy olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával. Ezzel párhuzamosan az Ügyvezető testület felhatalmazást kapott arra is, hogy készítse elő a MOL INA-ban meglévő részesedésének értékesítését, annak érdekében, hogy maximalizálni tudja befektetésének értékét.”

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »