Ujgurok robbantottak a Tienanmen-téren?

Tőzsdére megy a lengyel államvasutak teherszállító ágazata, a kormány csinos osztalékot vár az akcióból, amit a lyukas költségvetés foltozgatására akarnak felhasználni. Eközben Szíriában a polgárháború miatt újra felütötte fejét a gyermekbénulás, ugyanis a harcok miatt mintegy félmillió gyereket nem tudtak beoltani az utóbbi években. A pekingi robbanásról egyre több elmélet kap lábra, miközben a luxuslakásáról ismertté vált német püspök egyelőre költözni kényszerül, de az egyház kötelékét még nem kellett elhagynia.

Privatizáció Lengyelországban

A PKP Cargo, vagyis a lengyel vasutak egyelőre állami tulajdonú teherfuvarozó leányvállalatának privatizációja már hosszú évek óta visszatérő téma Lengyelországban mind a gazdasági, mind a politikai életben. Az átstrukturált vállalat 2009 óta immár nyereséges (a tavalyi nettó profit például 76,8 millió złoty, azaz nagyjából 5,4 milliárd forint volt), így a vezetőség elérkezettnek érezte az időt a tőzsdei bejegyzésre.

A cég részvényeinek 50 százalékát mínusz egy részvényt (összesen 21 669 007 darab értékpapír) kínálnak fel a Kezdeti Nyilvános Kibocsátáskor (IPO), ami azt jelenti, hogy továbbra is az állam marad a többségi tulajdonos. A magas keresletnek köszönhetően a részvények értéke darabonkénti 68 złotyban került meghatározásra, ami összesen 1,5 milliárd złoty (105 milliárd forint) bevételt jelent a cég számára. A befolyt összeget egyrészt az anyavállalat adósságainak törlesztésére, másrészt pedig osztalékok kifizetésére használják majd fel. Ez utóbbin keresztül a tulajdonrésznek köszönhetően az államkincstár is komoly bevételhez jut majd, amire szüksége is van az államháztartás lyukainak betömködése érdekében.

Újra támad a gyermekbénulás Szíriában

Eddig is számtalan áldozata volt a szíriai polgárháborúnak, a nyugati közvéleményt pedig rendszeresen sokkolták azok a videók, ahol éppen hadifoglyokat fejeznek le, vagy megeszik a szívüket. Most azonban járvány fenyegeti az országot: a legújabb jelentések szerint ugyanis felütötte a fejét a gyermekbénulás az ország keleti részén, Deir ez-Zur tartományban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint legalább 22 esetben találtak gyanús tüneteket, azonban a végleges és hiteles virológiai eredményekre jövő hétig várni kell. Az első becslések szerint legalább százezer gyerek élete kerülhet veszélybe, ha ismét kitör a járvány.

A gyermekbénulás ellen nincsen gyógyszer, csak a megelőzés, a védőoltások segíthetnek, ezeket három alkalommal kell megismételni, hogy kialakuljon az immunizáció. A gyermekbénulás ellen 1988-ban kezdtek világméretű oltási kampányba, így az évi 350 000 eset mára néhány százra csökkent, ezeket is elsősorban Pakisztán, Afganisztán és Nigéria eldugottabb környékeiről jelentik. Szíriában eddig nem volt jelen a betegség, azonban a háborús helyzet miatt elmaradtak az oltások, illetve a nagyszámú külföldi zsoldos között is lehettek fertőzöttek, akik behurcolták az országba a vírust. A WHO becslései szerint mintegy félmillió gyermek nem kaphatta meg védőoltását a lassan már két és fél éve dúló polgárháború miatt.

Kérdőjelek a hétfői pekingi robbantás körül

Szivárognak az információk arról a robbanásról, ami hétfőn történt Pekingben, a Tienanmen téren található gigantikus Mao-portré tövében. Egyelőre csak azt tudni biztosan, hogy egy terepjáró behajtott az egyébként zárt térre, utat vágott magának a turisták és a rendőrök között, majd a Tiltott Város falához érve, öt ember halálát okozva felrobbant. Hárman az autóban vesztették életüket, míg a járókelők közül egy fülöp-szigeteki turista és egy kínai férfi halt meg, a sebesültek száma 38 fő a hivatalos jelentések szerint. A rendőrök nem tudták megállítani a járművet, ugyanis egyiküknél sem volt fegyver.

Arról, hogy pontosan mi történt, megoszlanak a vélemények. Egyes feltételezések szerint ujgur szeparatisták hajthattak végre öngyilkos merényletet, miközben a teljes kínai pártvezetés a környéken volt. A hivatalos források leginkább semmit sem nyilatkoznak az ügyben, azonban felszólították a szállodákat, hogy minden gyanús egyént jelentsenek a rendőröknek. A kínai kormány kínosan ügyelt arra, hogy ne nevezze terrortámadásnak az esetet.

Pekingnek mindenesetre már korábban is voltak gondjai az ország nyugati részén élő ujgur kisebbséggel. Hszincsiang tartományban (ujgurban Kelet-Turkesztán) komoly etnikai feszültségek vannak, és a karhatalom előszeretettel tesz erőszakkal rendet. Ugyanakkor egy befolyásos ujgur értelmiségi, Ilham Tohti azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy a pekingi kormány és a sajtó sem tette felelőssé az ujgurokat a hétfőn történtekért. Tohti attól tart, hogy a robbanás következtében a kínai hatóságok még szigorúbban lépnek majd fel népének tagjaival szemben, akiknek már eddig is kemény elnyomásban volt részük.

Menekültek költözhetnek a luxuspüspök házába

Roma locuta: nagylábon élő limburgi püspöknek mennie kell. Egy kérdés azonban megválaszolatlan maradt: mi lesz Tebartz-van Elst püspök luxusotthonával?

Ferenc pápa múlt hét szerdán úgy döntött, a pazarló limburgi püspök nem illik az általa hirdetett szegény egyház képébe, ezért határozatlan időre felfüggesztette hivatalából Franz-Peter Tebartz-van Elst püspököt. A La Repubblica értesülései szerint a pápa úgy ítélte meg, hogy megérett az idő arra, hogy Tebartz-van Elst „elgondolkodjon és meditáljon” a történteken. A limburgiak félelme viszont nem oszlott el teljesen, hiszen Ferenc pápa nem bocsátotta el hivatalából a botrányos püspököt, csupán felfüggesztette őt. Már nyilvánosságot is láttak olyan értesülések, melyek szerint komoly esély van arra, hogy a karácsonyi szentmisét ismét a város régi püspöke tarthatja meg.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »