Nő a feszültség Mozambikban

Ismét forrósodik a helyzet a délkelet-afrikai országban, így a térség lakosai és a szakértők is aggodalommal tekintenek a már több mint két évtizede békés körülmények között fejlődő állam további sorsára.

Egyre sűrűsödnek a felhők Mozambik felett, ugyanis rövid időn belül két fegyveres összetűzés is lezajlott a délkelet-afrikai ország területén. Az 1977 és 1992 között zajló véres polgárháború megismétlődésétől talán még nem kell tartani, azonban az utóbbi időszak eseményei nem a stabilitás irányába mutatnak, ráadásul Mozambikban idén novemberben helyi, jövőre pedig elnöki és országgyűlési választásokat is rendeznek.

A jelenlegi helyzet közvetlen kiváltó oka egy fegyveres kormányakció volt az ellenzéki vezető központjával szemben. Az akció tulajdonképpen egy válaszlépés volt az ellenzéki gerillacsoportok egyes fegyveres támadásaira, melyekben idén már legalább egy tucat katona vesztette életét. A mostani kormányakció célja vélhetően Afonso Dhlakama, a Renamo vezetőjének likvidálása volt, azonban Dhlakamának végül sikerült elmenekülnie az akció közben. „A támadás során a kormányerők elfoglalták a bázist, maga az akció pedig egy válaszlépés volt a Renamo egy korábbi fegyveres támadására.” – nyilatkozott Cristovao Chume, az ország védelmi minisztere.

Vége a békének?

A Renamo a kormány támadására reagálva felbontotta a polgárháborút lezáró, 1992-ben Rómában megkötött békeszerződést, mely lépéssel akár komoly veszélybe kerülhet a 21 éve fennáló béke Mozambikban. „A felelősség a kormányt terheli, ugyanis nem hallgatták meg a Renamo szervezetének sérelmeit.” – mondta Fernando Gazanga, a szervezet szóvivője. „A támadás célja Dhlakama meggyilkolása volt, mely azonban nem járt sikerrel, ugyanis a Renamo vezetője el tudott menekülni.”- tette hozzá.

A Fremilo, mely az eddigi összes parlamenti választást megnyerte – a Renamo a jelenleg 250 fős parlamentben 51 mandátummal rendelkezik, míg a Fremilo 191-el -, háborús uszítással és Mozambik tudatos destabilizációjával vádolja a Renamo szervezetét.

A jelenlegi konfliktust tovább bonyolítja, hogy a paktum felbontását követő napon a Renamo szervezetéhez köthető fegyveresek az egyik kiképzőközpontjukhoz közeli város rendőrségi épületére támadtak. A támadásban a jelentések alapján senki sem vesztette életét. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott egy helyi tanár az AFP hírügynökségnek, aki szemtanúja volt az eseményeknek. „Kora reggel valószínűleg a Renamohoz tartozó fegyveresek megtámadták a rendőrséget. Az egész egy káosz volt. Egy órán keresztül csak a fegyverropogást lehetett hallani, az emberek pedig elmenekültek otthonaikból.” – mondta.

Egyelőre még nem lehet tudni, mi lesz a hosszabb távú következménye a felbontott békeszerződésnek, azonban Mozambik egyre fontosabb energiaexportőrré vált Afrikában, valamint a polgárháború lezárása óta számos külföldi befektető érkezett az országba, mely nagymértékben segítette az ország gazdasági fejlődését. A fegyveres konfliktusok kiújulása pedig súlyos gazdasági visszaeséssel járhat, mely amellett, hogy az ország lakosságának döntő többsége kritikus szegénységben él, komoly problémákat jelenthet Mozambik számára.

Tóth Dániel

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »