Magyarország két helyett csúszott vissza a Világbank rangsorában

A Világbank „Doing Business” felmérése évente rangsorolja az országokat az üzleti környezet alapján, elsősorban a kis-és középvállalkozások számára fontos szempontokat figyelembe véve. A világszervezet általános szempontokat, a cégek számára fontos körülményeket állapít meg, és ezekben a kategóriákban pontozza az egyes országokat.

Magyarország a tavalyi 52. után idén az 54. helyre került, tehát lényegesen nem változott hazánkban az üzleti környezet ebben az egy évben, bár 2010-ben még a 46. helyet foglaltuk el. A régió legnagyobb előrelépője és leginkább üzletbarát országa a felmérés alapján a nyolc helyet javító Lengyelország a maga 45. helyezésével. A lengyelek kapcsán érdemes kiemelni, hogy hitelezés szempontjából világviszonylatban is a 3. helyre rangsorolta az országot a Világbank. A Közép-Európát évek óta a legelőkelőbb helyen képviselő Szlovákia a 49. helyre csúszott vissza, Csehország pedig mindössze a 75. helyen található.

A balti államok hosszú évek óta a 20. hely környékén tanyáznak, ezt a pozíciót pedig nagyjából most is hozták. A listát 8. éve Szingapúr vezeti, Európában Dánia (5.), Norvégia (9.) és az Egyesült Királyság (10.) a legjobb hely az üzletelésre a felmérés szerint.

Az egyes szempontok szerint hazánk a szerződések betartatásában áll a legjobban (15. hely), míg a befektetők védelme terén muzsikál a legrosszabbul (128. hely).

Csicsai Máté

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »