Ezren fogadták el a kétnyelvű kaputáblákat Marosvásárhelyen

Nyitottak voltak és elfogadták a marosvásárhelyi magyarok és románok a CEMO (Civil Elkötelezettség Mozgalom) által felajánlott kétnyelvű kaputáblákat, s az önkénteseknek sokkal több pozitív, mint negatív tapasztalata volt – derült ki a mozgalom szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet egy magánházban tartottak, melynek kapujára a sajtó jelenlétében tették fel az ezredik kétnyelvű kaputáblát.

Május óta kopogtatnak a marosvásárhelyi lakosok kapuin a CEMO önkéntesei, és ajánlják fel a kétnyelvű kaputáblákat, amelyekből egyik a gépkocsi, a másik a kutya jelenlétére utal. Szerdán délben Klósz Bálint kapujára szerelték fel az ezredik táblát. Az idős férfi szerint természetes, hogy Marosvásárhelyen lehet és kell használni a kétnyelvű tájékoztató táblákat, így szívesen fogadta a CEMO által felajánlott kétnyelvű táblát.

„Tősgyökeres vásárhelyi vagyok, itt, ebben a főtér közeli házban laktam, nőttem fel és éltem, így nekem természetes, hogy a magyar közösség is használhatja anyanyelvét. Ha kétnyelvű táblák kerülnek az épületekre, kapukra, akkor ez mindkét közösségnek jó, s természetes kellene legyen” – mondta az idős férfi, aki tágas nappaliját is felajánlotta a sajtótájékoztató helyszínéül.

Nagy László önkéntesként vett részt a táblák kiosztásában. Elmondta, hogy elvárásai ellenére sokkal több pozitív tapasztalata volt, mint negatív, s a román lakosság nagy része nyitott volt, és legtöbben szívesen fogadták a táblákat. A kiosztott táblák harminc százalékát románoknak adták át. „Azt tapasztaltam, hogy minél közelebb értünk a főtérhez, annál félénkebbek, elutasítóbbak voltak az emberek, mind a magyarok, mind pedig a románok. Néhány negatív eset is volt, amikor a felkeresett román személyek lebozgoroztak minket, vagy megrongálták az általunk adott táblákat” – mondta a fiatalember.

Szavait kiegészítette Horváth Kovács Ádám, a CEMO munkatársa, aki elmondta, hogy az volt a legkirívóbb negatív eset, amikor egy személy kihívta a helyi rendőrséget, és arra panaszkodott, hogy zaklatták. A közösségi rendőrök először meg akarták büntetni őket, de végül beismerték, hogy jogilag erre nincs alapjuk, így elmaradt a beígért bírság. „Másrészt megható volt látni, hogy egy idős asszony megsimogatta a kitett kétnyelvű táblát. Fontos hangsúlyoznunk, hogy ez a kis költségvetésű akciónk csak egy kis lépés a valós kétnyelvűség felé, de azt bebizonyította, hogy a marosvásárhelyi románok és magyarok sokkal nyitottabbak eziránt, mint azt a politikusok hirdetik és hiszik” – nyilatkozta Horváth Kovács Ádám.

Szekelyhon.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »