A nagy Gatsby összesűríti az Egyesült Államokat

A hirtelen újra népszerűvé vált Gatsby-történet nyomán a Kitekintő arra vállalkozott, hogy elmagyarázza, miért is fontos ez a könyv. A téma kapcsán ellátogattunk a budapesti Amerikai Kuckóba és meghallgattunk egy jelenleg Magyarországon élő Fulbright-ösztöndíjas professzort is. Első rész.

E legújabb A nagy Gatsby filmfeldolgozás jelentő szerepet kapott a budapesti American Corner életében is. Áprilisban Gatsby-programsorozatot tartottak a Kuckóban.  A sorozatban, először az úgynevezett Kindle e-könyv klubban, majd középiskolásokkal filmvetítésen, illetve egy anyanyelvi tanár előadásán is megismerkedhettek az érdeklődők A nagy Gatsbyvel.

Utóbbi során egy amerikai, Fulbright ösztöndíjas tanár, Ryan Smith tartott előadást a Cornerben. Itt szó esett A nagy Gatsby irója, F. Scott Fitzgerald életpályájának fontosabb momentumairól, arról, hogy a könyv hogy kapcsolódik a mai amerikai társadalomhoz, hogy miért is nevezik amerikai nagyregénynek, és milyen főbb szimbólumok találhatóak benne.

Az eseményen videót is készítettünk:

A hirtelen újra népszerűvé vált Gatsby-történet nyomán a Kitekintő arra vállalkozott, hogy elmagyarázza, miért is fontos ez a könyv.

F. Scott Fitzgerald leghíresebb regénye, A nagy Gatsby méltán vált az amerikai társadalom kedvencévé. Olyan témákat ölel fel és vesz górcső alá, mint az idealizmus, dekadencia, az ellenállás a változásokkal szemben, miközben korképet is ad a Jazz korszak Amerikájáról.

Modernizmus

A modernizmus korszaka 1915 és 1945 közé tehető, ekkor élt és alkotott többek között Ernest Hemingway, Gertrude Stein, William Faulkner és Fitzgerald is. A modern éra íróit „elveszett generációként” is emlegetik, műveikben vissza-visszatérő téma az elidegenedés, a dekadencia, a történelem elutasítása és a változások elkerülhetetlensége. A témaválasztás érthető, hiszen a kor emberében még mélyen élnek az első Világháború borzalmai, melyek megjelennek a társadalom minden szintjén és a művészetben is. Az írók és festők a világot töröttnek ábrázolják, kiemelik a morális értékvesztettséget, mely meghatározza a mindennapokat.

Az élet a háború után alapvetően megváltozott. Egyre erőteljesebbé vált az urbanizáció, a technikai fejlődés is hatalmasat ugrott. Rohamosan fejlődött a tudomány is, főleg a fizika és metafizika területei. Nietzsche megfogalmazta híres-hírhedt mondatát, miszerint „Isten halott”, ez a filozófia pedig kihatott az egész társadalomra. Az elidegenedés érzése a művészeket is inspirálta, akik igyekeztek a kor általános szellemiségének megfelelően új hangon megszólalni és reflektálni a szociális és gazdasági helyzetre. Az elveszett generáció ezzel az új hanggal új stílust is teremtett, megszületett a modernizmus.

Mi az a modern?

Az angol és amerikai modernizmus nem egy időkeretek közé szorított korszak, sokkal inkább egy mozgalom, melyre hatottak a kor változásai, és amely nyelvi eszköztárával alapvető vérfrissítést eredményezett az irodalomban. A legtöbb modernista író szívesen foglalta regényeibe az általános kétségbeesést, az erőszak és elidegenedés érzését és előszeretettel foglalkoztak a bőrszín kérdésével is. A nyelvi eszköztár is változott, az addig megszokott vonalvezetés felborult, a művész egyre tudatosabb lett a regény struktúrájának felépítésénél.

A modernizmusban olyan egymásnak ellentmondó fogalmak jelennek meg és feszülnek egymásnak, mint a demokratizmus és elitizmus, hagyomány és újítás, nemzettudatosság és nemzetköziség, vagy a prüdéria és a szabad szexualitás. A modern amerikai írókra hatással voltak a kor történései, így az orosz bolsevik forradalom hatásai, a Jazz korszak, az 1920-ban elfogadott, a nők szavazójogát garantáló 19. alkotmánymódosítás. Az 1933-ig tartó szesztilalom, a tőzsde 1929-es összeomlása és az ezután bekövetkező nagy világválság is meghatározó volt az irodalomra nézve. 

Cikkünk második részében az elveszett generációról, F. Scott Fitzgeraldról és Gatsbyről is írunk.

Szabó Zsanett

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »