Megállapodott az EU triumvirátusa a többéves büdzséről

Felszállt a fehér füst Brüsszelben, a három uniós intézmény vezetői csütörtök reggel politikai megállapodásra jutottak az EU 2014 és 2020 közötti pénzügyi keretéről. A megállapodást jövő héten az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia, ami nem ígérkezik sétagaloppnak.

Ezúttal végleges: az EU három intézményének vezetői csütörtök reggel az Európai Bizottság elnökének irodájában nyélbe ütötték a költségvetési alkut, politikai megállapodásra jutva az Európai Unió politikáinak 2014 és 2020 közötti finanszírozásáról.

Az Unió pénzügyi kötelezettségvállalás szintjén 960 milliárd eurót, a tényleges kifizetések szintjén pedig 908 milliárd eurót költhet majd a következő hét évben.

José Manuel Barroso bizottsági elnök jó alkunak nevezte a megállapodást Európa, annak polgárai és az európai gazdaság számára. Aláhúzta, hogy az állam- és kormányfők által egy évvel ezelőtt elfogadott növekedési paktumot nem lehet büdzsé nélkül finanszírozni, és a mostani megállapodás éppen egy ilyen „növekedési alapot” jelent.

Barroso kiemelte, hogy a megállapodás értelmében a kötelezettségvállalásoknál és a kifizetéseknél is nagyobb lesz a rugalmasság; az ifjúságra, a kis- és középvállalkozásokra, a kutatásra és az Erasmus-csereprogramra szánt kiadásokat előrehozzák; és a mostani egyezség megerősíti azt a korábbi intézményközi megállapodást is, miszerint párhuzamosan módosítani fogják, mintegy 11,2 milliárd euróval kipótolják a 2013-as büdzsét, hogy elég pénz legyen az elmaradt kifizetések folyósítására.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke „elfogadható eredményről” beszélt. Hozzátette, hogy nem egy könnyű kompromisszumról van szó, és küzdenie kell majd azért, hogy a mostani alkut jövő heti plenáris ülésén az Európai Parlament többsége megszavazza. Kiemelte, hogy a 908 milliárd euró a következő hét évben ténylegesen rendelkezésre áll majd. Nem úgy, mint a jelenleg futó időszakban, amikor szerinte körülbelül 56 milliárd eurót nem költöttek el a lehetséges keretből, és ez az összeg nagy része visszavándorolt a tagállamokhoz.

Arra is rámutatott, hogy a 2014-es költségvetési tervezet 45 százaléka a korábban keletkezett kötelezettségvállalások kifizetését fedezi majd.

Fontosnak nevezte a keretköltségvetés kötelező felülvizsgálatáról kötött megállapodást, amivel már az új Bizottságnak és Parlamentnek lesz dolga. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a következő pénzügyi keret 7 helyett már csak 5 éves időtartamra szól majd. „A választás a semmi vagy a több között volt. Én jobbnak tartom, ha valaminek az 1 százalékát kapom meg, mint semminek a 100 százalékát” – tette hozzá.

Enda Kenny, ír miniszterelnök a tanácsi elnökség nevében úgy vélekedett, hogy az EU példát mutatott arra, hogy képes felnőni a feladathoz és teljesíteni. A Taeisoach szerint fontos nap ez a mai az EU 500 millió lakosa és 26 millió munkanélkülije számára.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek