A Fed miatt van bajban a Telekom

Bernanke tegnapi beszéde betett a forintnak is, amin pedig a Telekom részvényesek is izzadhatnak. A tegnapi dollárerősödés és forintgyengülés miatt ugyanis 225-re ugrott az USD/HUF árfolyam. Ezzel pedig a Magyar Telekom dollárban mért árfolyama beesett a kritikus 1,518 dollár alá (ami most forintban 341), ami mellett már nem maradhatna az MSCI indexcsaládban.

A szerencse, hogy nem a mostani árfolyam számít az augusztusi döntés során, hanem július utolsó 10 kereskedési napjából véletlenszerűen választ egyet az MSCI. Július 18-31 között tehát 1,518 dollár felett illene zárnia a Magyar Telekomnak, ellenkező esetben a papír repülhet az indexből. Szélsőséges esetben ez ahhoz is vezethet, hogy az OTP és a MOL is kikerül az indexcsaládból, mert két részvénnyel a szabályok szerint nem működhet országkövető index (MSCI Hungary).

Ez alól szerencsére azért vannak kivételek (pl. Görögország), ezért nem gondoljuk, hogy a Telekom kiesése esetén (és a Richter novemberi várható visszakerülése tudatában) rögtön megszüntetné az MSCI a magyarországi indexét.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek